Tarnosirea Bisericii Manastirii Lipnita

Duminica, 24 august 2014, incepand cu ora 7.45, manastirea „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul” din Lipnita va imbraca haine de sarbatoare. Au fost finalizate lucrarile de constructie ale bisericii manastirii, iar duminica va avea loc slujba de sfintire. Aceasta va fi oficiata de un sobor de ierarhi din Bulgaria si Romania. Vor fi alaturi de I.

P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si P.S. Teodosie, vicar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Bulgare, P.S. Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului. De asemenea, este asteptat sa participe la eveniment si I.P.S. Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei.

Credinciosii vor putea participa la procesiunea intampinarii icoanei Maicii Domnului „Tricherousa” (cu trei maini) care va fi adusa din Sf. Munte Athos si va ramane definitiv la manastirea Lipnita. Icoana este o reproducere a originalului Panaghia Tricherousa, cunoscuta drept „Icoana Maicii Domnului cu trei maini”. Potrivit traditiei, icoana a apartinut Sfantului Ioan Damaschin. Dupa ce in lupta cu iconoclastii sfantul a luat apararea icoanelor, ereticii i-au taiat mana dreapta. Cazand inaintea icoanei, Sfantul Ioan s-a rugat Maicii Domnului, iar Fecioara Maria l-a vindecat. Drept recunostinta si in amintire acestei minuni, Sf. Ioan Damaschin a adaugat la icoana Maicii Domnului o mana din argint, in partea de jos a icoanei.

Manastirea Sf. Ioan Botezatorul – Lipnita a luat fiinta in noiembrie 2004, fiind situata pe drumul national Constanta – Ostrov (DN3), intre manastirile „Sfantul Apostol Andrei” si Dervent. Noua manastire a pornit de la un simplu grajd, donat de Danciu Stelian, in care a fost amenajat un paraclis si un corp de chilii. In octombrie 2005 a inceput construirea casei monahale pe pamantul donat de Primaria comunei Lipnita, iar in ziua de 29 august 2006 a fost pusa piatra de temelie a bisericii cu hramurile Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) si Sfantul Mucenic Dasie (20 noiembrie). Tot atunci au fost sfintite doua clopote donate manastirii de catre Elena Simuloiu.

Pe data de 6 iulie 2006, I.P.S. Ilarion, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), a daruit asezamantului monahal dobrogean o particica din moastele Sfantului Mucenic Dasie. Sfantul Mucenic Dasie este un martir dobrogean traitor in secolele III-IV, care a primit cununa muceniciei in ziua de 20 noiembrie 304.

In ziua de 29 august 2009 a fost sfintit paraclisul de la demisolul bisericii, inchinat „Sfantului Mucenic Dasie”. Paraclisul este placat cu piatra si impodobit cu pictura bizantina, reprezentand sfinti dobrogeni si scene din viata Sfantului Mucenic Dasie. Pictura a fost realizata in tehnica alsecco acrilico de catre pictorul Adrian Botea.

Biserica manastirii a fost construita intre anii 2006 si 2014, dupa planurile arhitectului Ion Barladeanu si ale inginerului Gheorghe Oprea si a fost pictata in tehnica fresca de catre pictorii Adrian Botea, Elena Chertif si Florin Iacob. Arhitectura bisericii este o imbinare intre stilul bizantin si stilul traditional dobrogean, fiind construita sub forma de cruce si acoperita cu olane.

In cadrul asezamantului functioneaza un atelier de croitorie si broderie bisericeasca in care maicile confectioneaza vesminte preotesti si pentru biserici.

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

.
Pe aceeaşi temă

21 August 2014

Vizualizari: 668

Voteaza:

Tarnosirea Bisericii Manastirii Lipnita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE