Biserica parohiei “Sfantul Apostol Andrei” din municipiul Cluj-Napoca a fost sfintita ieri de Mitropolitul Clujului. Slujba de tarnosire a locasului de cult a debutat la ora 8:30 si a fost savarsita de Parintele Mitropolit, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.
Sfintirea unei biserici aduce har si binecuvantare
„Ritualul acesta frumos presupune stropirea cu agheasma si ungerea cu Sfantul si Marele Mir a bisericii si pe dinafara si pe dinauntru, iar in masa altarului au fost asezate moaste de mucenici. Acum totul este plin de har si de binecuvantare. Noi, cei prezenti la aceasta bucurie, il rugam pe Dumnezeu ca jertfa dumneavoastra sa o primeasca cu marinimie si sa va rasplateasca tot efortul pe care l-ati depus. Sa dea Dumnezeu ca toata jertfa aceasta sa va fie spre linistea sufletului, spre mangaiere si spre pace si sa aveti parte de multe zile frumoase si de clipe inaltatoare in aceasta biserica”, a aratat Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, in cuvantul duhovnicesc rostit dupa slujba de sfintire a bisericii “Sfantul Apostol Andrei” din cartierul clujean Andrei Muresanu.
Sfintenie, un ideal la care aspiram toti crestinii
Slujba de sfintire a fost urmata de Sfanta Liturghie la care au luat parte reprezentanti ai Centrului Eparhial, preoti si credinciosi din municipiu. Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a vorbit cu acest prilej despre sfintenie, un ideal moral al tuturor crestinilor, aratand ca sfintenia sacramentala o primim gratuit atunci cand ne botezam sau cand ne impartasim din Sfintele Taine. Parintele Mitropolit, a aratat totodata ca exista un alt aspect al sfinteniei si anume sfintenia morala, care este de fapt un ideal pentru toti crestinii. "Daca sfintenia sacramentala o primim gratuit, prin Taina Botezului, prin Taina Mirului, prin Taina Sfintei Cuminecaturi, prin Taina Sfintei Spovedanii, prin toate cele 7 Sfinte Taine, sfintenia morala care este o culme inspre care tindem o dobandim cu ajutorul harului Sfintelor Taine, dar si prin efortul nostru personal", a precizat Inaltpreasfintitul Parinte Andrei.
Biserica, un loc al regasirii si al comuniunii
"Biserica este menita sa fie la dispozitia tuturor celor care cu frica de Dumnezeu intra si se roaga in ea. Acesta este rostul pe care Dumnezeu l-a randuit dintru inceput ca sa zideasca locasuri in care credinciosii sa se poata aduna pentru rugaciune", a spus Pr. Petru Stanciu, parohul bisericii „Sfantul Apostol Andrei”, aratand ca biserica este si un loc unde oamenii se pot regasi si unde pot sta de vorba cu Dumnezeu.
Recunostinta din partea Mitropoliei, pentru ctitorii si binefacatorii bisericii
Pentru realizarile in slujba Bisericii, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit parintelui paroh Petru Stanciu distinctia "Crucea arhiepiscopala". A fost oferita si "Crucea transilvana", cea mai mare distinctie din mitropolie pentru mireni, domnului Oliviu Popa,care s-a implicat in edificarea locasului de cult. De asemenea, Pr. Cristian Sonea, preot slujitor in parohia „Sfantul Apostol Andrei”, dar si alte persoane care s-au implicat in aceasta lucrare au primit diplome de aleasa cinstire.
Istoricul parohiei „Sfantul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca
Parohia „Sfantul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca a fost infiintata pe 8 martie 1991 si s-a slujit prima data intr-o bisericuta din lemn, care a ars in urma unui incendiu. Dupa acest incident, slujbele au fost tinute in casa unei credincioase pana in 1993, cand preotul paroh de atunci Liviu Stefan a demarat constructia noii biserici. In decembrie 1995 demisolul bisericii a fost finalizat, iar vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a savarsit o prima slujba de binecuvantare a locasului de cult. Au inceput apoi lucrarile de finisare, care s-au incheiat cu pictura locasului de rugaciune realizata in doua tehnici fresco si secco de pictorul bisericesc Vasile Lefter, ucenic al maestrului Grigore Popescu. Biserica ocrotita de „Sfantul Apostol Andrei” a fost realizata intr-un stil arhitectural ce aminteste de bolnita de la Cozia.
Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.