Duminica, 11 noiembrie 2012, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Ramnicului impreuna cu un ales sobor de preoti si diaconi, va oficia Sfanta Liturghie si tarnosirea bisericii cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae” si „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Ramnicu Valcea. La acest eveniment sunt invitati sa participe toti credinciosii si preotii din municipiul Ramnicu Valcea, dar si din imprejurimi.
Biserica cu hramurile „Sfantul Ierarh Nicolae” si „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Ramnicu Valcea, Cartierul Libertatii, este o constructie noua ce urmeaza stilul neobizantin, incadrandu-se in randul lacasurilor bisericesti ce respecta traditia si continua linia arhitecturala a acestui spatiu spiritual.
Inaintea anilor 2000, in Zona Libertatii din Municipiul Rm. Valcea, s-a simtit nevoia construirii unei biserici de cartier pentru deservirea credinciosilor acestui zone. Preasfintitul Parinte Gherasim, Episcopul Ramnicului, impreuna cu parintii Consilieri ai Permanentei Eparhiale au hotarat infiintarea Parohiei Sfantul Ilie si crearea unui post de preot paroh, conditia fiind ca acesta sa se ocupe de constructia bisericii. In sprijinul acestei initiative a Centrului Eparhial a venit si ajutorul acordat de Sfanta Manastire Frasinei, care in septembrie 2006 redobandeste un teren in suprafata de 308 mp., in imediata vecinatate a Garii Ramnicu Valcea, dintr-o proprietate mai mare avuta in zona Libertatii.
La propunerea Parintelui Arhimandrit Neonil Stefan, Staretul Sfintei Manastiri Frasinei, in luna urmatoare, 17 octombrie, terenul din Cartierul Libertatii este donat Sfintei Episcopii a Ramnicului, cu destinatia expresa pentru construirea unei biserici in aceasta zona. Dupa sustinerea concursului pentru ocuparea postului de preot la noua unitate administrativa infiintata, postul este obtinut de preotul Mihai Baditescu, care a venit prin transfer in ianuarie 2007, de la Parohia Spinu din Tara Lovistei.
Parintele Paroh Mihai Baditescu a inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiei de construire. In acest demers, costisitor si anevoios, cel mai greu de obtinut a fost avizul de la Regionala C.F.R. acordat in iuliecu supervizarea mai multor comisii din cadrul Ministerului Transporturilor pentru construirea bisericii.
In ziua de 22 septembrie 2007 s-a pus piatra de temelie si in actul punerii pietrei s-a scris: Locul Bisericii si piatra fundamentala au fost sfintite de P.S. Gherasim, Episcopul Ramnicului, ctitor fiind D-l inginer Nicolae Sofianu, Director al Concernului „Grup Sofianu” din Rm. Valcea, Preot Paroh fiind Mihai Baditescu.
Dupa acest moment au inceput lucrarile, iar in data de 3 octombrie a aceluiasi an, la solicitarea Domnului Nicolae Sofianu si cu aprobarea Preasfintitului Parinte Gherasim s-a hotarat ca aceasta biserica sa poarte si hramul „Sfantul Nicolae”, numele ctitorului. Pentru ca biserica are doua altare, unul in biserica propriu-zisa si unul la subsol, Preasfintitul Parinte Gherasim a hotarat ca paraclisul de la subsol sa ramana inchinat Sfantului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, iar biserica propriu-zisa Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
In toamna anului 2007 s-a lucrat pana la praznuirea Sfantului Ierarh Nicolae, reusindu-se turnarea placii peste demisol. Si pentru ca iarna lui 2008 a fost una blanda, pe 7 februarie s-a inceput si zidaria. Fierul, betonul si mare parte din caramida au fost donate de Domnul Nicolae Sofianul. Asa s-a reusit ca in noiembrie 2008 biserica sa fie acoperita. Intre timp a fost amenajat demisolului bisericii (finisaje, instalatii, mobilier, obiecte de cult), care din 7 aprilie 2008 functioneaza ca un paraclis.
La aceasta data Preasfintitul Parinte Gherasim a sfintit acel spatiu, dand posibilitatea savarsirii Sfintei Liturghie in duminici si sarbatori, a Sfintelor Taine, a laudelor si a ierurgiilor ce se oficiaza in cultul divin, spre slava Preasfintei Treimi si deservirea credinciosilor.
Din acel moment s-a lucrat cu rugaciune atat la ridicarea si imfrumusetarea bisericii cat si la apropierea credinciosilor care au contribuit si ei dupa puterea lor cu entuziasm la desavarsirea lucrarii.
Iata ce glasuiesc cuvintele pisaniei, intaiul document de atestare a bisericii: „Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh s-a ridicat aceasta biserica, intru cinstea si lauda Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei si a Sfantului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, intre anii 2007-2012 in timpul arhipastoririi Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, prin stradania preotului paroh Mihai Baditescu, cu ajutorul Domnului Ing. Nicolae Sofianu din Municipiul Ramnicu-Valcea, alaturi de alti donatori.
Sursa: arhiram.ro.
-
Sfantul Ierarh Nicolae
Publicat in : Vietile sfintilor -
Schitul Sfantul Ierarh Nicolae
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Ierarh Nicolae in iconografie
Publicat in : Sfantul Nicolae -
Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.