Teologia si filosofia in dialog pentru armonie sociala

Arhiepiscopia Tomisului a găzduit ieri, 3 martie 2016, Simpozionul național cu tema „Transcendență și imanență în filosofia și teologia românească recentă”, la care au participat reprezentați ai ambelor domenii, filosofie și teologie: Acad. Alexandru Surdu, președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, Acad. Gheorghe Vlăduțescu, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Pr. Prof. Univ. Dr. Adrian Niculcea, preoți și profesori de filosofie și teologie de la mai multe universități din țară: București, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu și Constanța.

Participanții au subliniat faptul că distincția dintre cele două domenii nu este una radicală. Părerea că specificul filozofiei ar fi doar „gândirea”, iar specificul Ortodoxiei ar consta doar în credință și ritualism este una simplistă și nerealistă. Aceasta a dus, de-a lungul timpului, la un dialog sporadic între teologie și filosofie.

Cele două concepte, transcendență și imanență, au fost analizate din perspectivă teologică și filosofică, într-o diversitate de opinii, acestea având un punct de convergență și o punte de dialog în afirmarea Dumnezeului creștin care se descoperă lumii.

În cadrul dezbaterilor s-a observat că, deși Dumnezeu este transcendent și imanent în creație și în toate lucrările Sale, întruparea Fiului în persoana lui Iisus Hristos descoperă atât transcendența, cât și imanența divină.

De asemenea, s-a semnalat necesitatea practică de a ajunge la teologia apofatică (descoperirea lui Dumnezeu prin negație, de pildă „Dumnezeu nu este ură”, „Dumnezeu nu este rasist sau xenofob”, „Dumnezeu este infinit, dincolo de limitele umane”), astfel încât omul contemporan să depășească discursul conceptual și să ajungă să trăiască asemenea lui Dumnezeu, fără ură, rasism sau xenofobie.

Concluziile simpozionului au subliniat reușita dialogului și necesitatea continuării acestui tip de întâlniri, benefice atât pentru cultura română în întregul ei, cât și pentru dialogul dintre filosofie și teologie.

Discuțiile au relevat necesitatea înființării unui curs de „Istoria filosofiei” la Facultatea de Teologie din Constanța.

 

Biroul de Comunicare

04 Martie 2016

Vizualizari: 656

Voteaza:

Teologia si filosofia in dialog pentru armonie sociala 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Teologia si filosofia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE