Tineri din Europa invata obiceiurile din Tara Oasului

Parohia Ortodoxa Romana Tur din protopopiatul Oas, Episcopia Maramuresului si Satmarului, desfasoara in perioada 29 august – 9 septembrie proiectul „Tinerii europeni se simt acasa in Tara Oasului”.

Proiectul isi propune cunoasterea si promovarea traditiilor din Tara Oasului, una dintre putinele zone care isi pastreaza nealterate obiceiurile. De asemenea se doreste cresterea gradului de constientizare a importantei unei vieti active, implicate in folosul comunitatii, in contextul interculturalitatii europene.

Astfel, peste 40 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 22 de ani din Bulgaria, Ungaria, Polonia si inclusiv Romania, tara gazda, vor interactiona cu locuitorii din zonele Certeze, Negresti-Oas, Sapanta, Sighet si Baia Mare. Tinerii vor participa la o serie de ateliere practice, de olarit, de pictura pe piatra si lemn, impodobirea clopului ostenesc, impletituri de nuiele sau dansuri traditionale, unde vor invata mestesugurile specifice zonei.

Si tinerii romani se vor putea familiariza cu traditiile din Bulgaria, Ungaria si Polonia, avand in vedere ca tinerii straini ce participa la proiect vor avea ocazia de a impartasi obiceiuri populare din tarile lor de provenienta.

Potrivit parintelui paroh din Tur, Radu Rusu, proiectul este desfasurat in parteneriat cu Asociatia pentru Sprijin si Dezvoltare Comunitara Tara Oasului, o organizatie de tineret din Negresti Oas. Aceasta are ca scop promovarea si desfasurarea de activitati si proiecte de educatie nonformala ce urmaresc pregatirea, formarea si dezvoltarea continua a tinerilor in vederea atingerii obiectivelor lor personale si profesionale. Pe langa acestea, asociatia isi propune dezvoltarea unor proiecte care sa vizeze participarea tinerilor la activitati culturale, diverse manifestari artistice, ce isi propun imbunatatirea dialogului civic si cresterea responsabilitatii in randul tinerilor prin activitati culturale si de traditie locala, nationala si europeana.

Autor: Andreea Pagleşan

Sursa: radiorenasterea.ro

.

02 Septembrie 2014

Vizualizari: 171

Voteaza:

Tineri din Europa invata obiceiurile din Tara Oasului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE