Tineri ortodocsi din tari diferite, mesageri ai bucuriei comuniunii

Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia celei de-a 19-a Adunari Generale a Syndesmos (Manastirea Neamt, Romania, 7-12 august 2014):

Apreciem intrunirea celei de-a 19-a Adunari Generale a organizatiei ortodoxe de tineret Syndesmos la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt, in Romania. Intrucat de-a lungul anilor au fost organizate si alte intruniri Syndesmos in acelasi loc, elementul de continuitate este reprezentativ in orientarea catre locuri marcate de spiritualitatea ortodoxa multiseculara, dar si de frumusetile muntilor impaduriti si a poienilor luminoase din zona Neamt.Dincolo de aspectele organizatorice si administrative prevazute in programul acestei Adunari Generale a Syndesmos, consideram ca intrunirea de la Neamt, din 7-12 august 2014, care reuneste aproximativ 100 de tineri ortodocsi din diferite tari, reprezinta un eveniment de comuniune si de bucurie, de marturie a unitatii Ortodoxiei si, totodata, un prilej concret de intensificare a misiunii tinerilor in viata Bisericii astazi.

In societatea actuala, dominata de ideologii care cultiva predilect consumismul si hedonismul, favorizand conditia biologica a omului fara nici o raportare la viata spirituala, este semnificativ si salutar entuziasmul tinerilor din diferite tari de a se intalni, fiind animati de o cautare existentiala a sensului vietii si a unitatii in Adevarul si in Duhul Bisericii Ortodoxe. In aceasta perspectiva, organizatia ortodoxa Syndesmos ramane fidela motivatiei exprimate dintru inceputul existentei sale, prin cuvintele Sfantului Apostol Pavel: ,,cautati sa pastrati unitatea Duhului, intru legatura pacii” (Efeseni 4, 3).

In contextul comunicarii virtuale de azi, este foarte necesar ca oamenii sa se intalneasca fizic fata catre fata, sa impartaseasca experiente comune. De aceea, intrunirea Adunarii Generale Syndesmos la Manastirea Neamt constituie o sansa reala de cultivare si de intensificare a relatiilor vii interpersonale, in duhul rugaciunii, impregnat in aceasta zona mai ales prin comunitatea monahala isihasta de la Neamt, formata din etnii diferite si condusa in a doua jumatate a secolului 18 de catre Sfantul Paisie Velicicovschi, de la a carui trecere la Domnul se implinesc anul acesta 220 de ani (1794-2014).

Avem speranta ca intrunirea tinerilor ortodocsi la Manastirea Neamt va descoperi bucuria rugaciunii comune, a dialogului si a prieteniei in atmosfera duhovniceasca a Ortodoxiei. Totodata, cea de-a 19-a Adunare Generala a organizatiei Syndesmos, prin programul ei de viitor, poate contribui la cultivarea vocatiei misionare a tinerilor ortodocsi azi, care sunt chemati ca prin zelul lor specific sa dea o marturie despre frumusetea si profunzimea ethosului ortodox, intr-o lume din ce in ce mai secularizata si confuza.

Felicitam pe organizatorii acestei Adunari Generale a organizatiei Syndesmos, binecuvantam pe participanti si ne rugam ca lucrarile intrunirii sa se desfasoare spre slava Preasfintei Treimi si spre binele Bisericii Ortodoxe universale.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

08 August 2014

Vizualizari: 112

Voteaza:

Tineri ortodocsi din tari diferite, mesageri ai bucuriei comuniunii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE