Un nou doctor in teologie sub coordonarea IPS Parinte Irineu

Facultatea de Teologie din Craiova şi-a completat lista absolvenţilor şcolii doctorale cu încă un nume. Profesorul de religie, Emilian Păunescu, a susţinut teza „Taina Bisericii în lumina Tainei Sfintei Treimi”, elaborată sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Prof. Univ. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova.Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit joi, 18 iunie, susţinerea publică a tezei de doctorat „Taina Bisericii în lumina Tainei Sfintei Treimi”, elaborată de prof. Emilian Păunescu la disciplina Teologie Dogmatică. Din comisia de evaluare a lucrării au făcut parte: IPS Părinte Mitropolit Irineu, în calitate de coordonator al proiectului doctoral, prof univ. dr. Gheorghe Matei, directorul şcolii doctorale, pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu, cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Craiova şi pr. conf. univ. dr. Nicolae Moşoiu, cadru didactic al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu.

„Este apreciabilă ampla documentare ştiinţifică”
În referatul de apreciere asupra lucrării, IPS Părinte Irineu a analizat fiecare capitol în parte, menţionând totdată actualitatea şi necesitatea subiectului tratat pentru teologia ortodoxă contemporană. „Revelarea Preasfintei Treimi s-a realizat în Mântuitorul Hristos prin faptul că o persoană divină s-a făcut om ca să mântuiască pe oameni, iar altă persoană divină a rămas deasupra oamenilor, ca persoană divină devenită om să poată ridica pe oameni la persoana divină neîntrupată, transcendentă. Fiul se face om, dar Tatăl rămâne ținta de referire a Fiului, devenit om, și a oamenilor pe care-i unește cu sine. Fiul întrupat nu putea rămâne fără această țintă de referință, căci în acest caz n-ar fi putut imprima tuturor oamenilor tensiunea spre Dumnezeu-Tatăl. Fiul se face om pentru ca să fie modelul și centrul din care trebuie să iradieze o forță prin care oamenii să se facă asemenea Lui, tinzând spre Dumnezeu-Tatăl. Această forță, care devine principiul în interiorul fiecărui om care crede, dar rămâne superioară lor, este o a treia persoană divină: este Duhul Sfânt, în care Dumnezeu se face deplin imanent, dar imprimându-le tensiunea spre Dumnezeu cel transcendent. Desigur, Duhul Sfânt trebuie să fie egal cu Dumnezeu cel transcendent, ca să ne poată duce până la El, să ne poată așeza, îndumnezeindu-ne, într-o relație de adevărați parteneri cu Dumnezeu, într-o relație de fii ai Săi, prin har”, a spus IPS Părinte Mitropolit. Referitor la metoda de lucru şi aportul autorului asupra subiectului tratat, IPS Părinte a subliniat faptul că „lucrarea este rodul unui studiu duhovnicesc şi ştiinţific deplin, fiind o prezentare dogmatică, patristică şi mistică a învățăturii despre Biserică și raportul ei cu Preasfânta Treime. În cuprinsul lucrării, autorul a reuşit să se facă înţeles, cu unele excepţii când din dorinţa de argumentare, foloseşte unele citate lungi şi interpretări care se pierd în detalii. În mod deosebit apreciem spiritul critic şi ştiinţific al tezei, prin care autorul a reuşit să argumenteze şi să apere problemele importante ale eclesiologiei. În această direcţie este apreciabilă ampla documentare ştiinţifică ce i-a permis să depisteze cele mai bune căi de investigare dogmatică și patristică prin care să ajungă la concluzii pertinente şi obiective în ceea ce priveşte dezbaterile teologice. Metoda principală de lucru folosită în teza de faţă este analiza textelor biblice și patristice, precum și a multor teologi din viața Bisericii. Prin aceasta autorul a încercat să reliefeze bogăţia duhovnicească a semnificaţiilor teologice impresionante a acestor texte. Lucrarea prezintă deci un bogat volum de documente care întregesc aria de cercetare a temei studiate, conferind tezei o valoare documentară de excepţie. Prin acestea se împlineşte efectiv imperativul unei necesităţi istorice şi teologice, care se impunea pentru cunoaşterea în profunzime a doctrinei despre Biserică în relația directă cu Preasfânta Treime”, a conchis IPS Părinte Mitropolit.

Au prezentat de asemenea referate de apreciere asupra tezei: pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu şi pr. conf. univ. dr. Nicolae Moşoiu. În urma dezbaterilor în plen, candidatul a primit titlul de doctor în teologie al Facultăţii de Teologie din Craiova.

Lucrarea de doctorat cu titlul „Taina Bisericii în lumina Tainei Sfintei Treimi”, elaborată de prof. Emilian Dumitru Păunescu, are un conţinut de 610 de pagini, dispune de un aparat critic format din 1282 note de subsol şi o bibliografie alcătuită din peste 200 de lucrări. Este împărţită în 4 capitole, fiecare capitol cuprinzând mai multe subcapitole, la acestea adăugându-se concluziile generale.

Arhid. Ioniţă Apostolache

Sursa:mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2015

Vizualizari: 159

Voteaza:

Un nou doctor in teologie sub coordonarea IPS Parinte Irineu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

doctor in teologie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE