Vechea biserica din Sohodol a fost resfintita

La un an de la implinirea a doua secole de la zidire, vechea biserica din localitatea brasoveana Sohodol a fost resfintita de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Lacasul de cult ocrotit de Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost zidit de stramosii credinciosilor din Sohodol la 1812, pentru a oferi lui Dumnezeu o jertfa de multumire si a inalta la poale de munte, in tinutul Branului, o marturie vizibila a statorniciei in credinta si a fidelitatii fata de Ortodoxie a comunitatii de aici. La scurt timp dupa sarbatoarea hramului, credinciosii din Sohodol au trait momente unice de inaltare duhovniceasca la ziua Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, cand intregul ansamblu parohial renovat a fost resfintit de IPS Mitropolit Laurentiu.

Biserica a fost tarnosita la exterior cu Sfantul si Marele Mir si stropita cu apa sfintita. La interior, Sfanta Masa a fost refacuta in totalitate si de aceea ierarhul a oficiat intreaga ei randuiala de sfintire si de invesmantare.

Dupa sfintire, a urmat Sfanta Liturghie, oficiata la altarul resfintit. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brasov. La final, preotul paroh a fost hirotesit iconom, pentru intreaga activitate pastorala si administrativa din cei cinci ani de preotie. Fostul preot paroh, Ioan Sumedrea, a fost hirotesit iconom stavrofor. Mai multe acte de cinstire au fost oferite de IPS Mitropolit Laurentiu Consiliului si Adunarii parohiale, primarului Gheorghe Hermeneanu, Consiliului local Bran si multor binefacatori ai bisericii.

In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu l-a prezentat pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir ca un exemplu de daruire si de credinta. Viata sfantului, a subliniat ierarhul, trebuie sa fie pilda pentru orice credincios si ne invata sa fim mereu aproape de Mantuitorul Hristos, prin Sfintele Taine si prin credinta noastra lucratoare.

Sarbatoarea s-a incheiat cu sfintirea casei parohiale si a unei troite din centrul satului, a carei cruce a fost ani buni in Sfantul Altar din vechea biserica a satului.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

30 Octombrie 2013

Vizualizari: 164

Voteaza:

Vechea biserica din Sohodol a fost resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE