Vernisajul expozitiei de pictura religioasa “Crezul ortodox - traire si marturisire”

Joi, 07 octombrie 2010, incepand cu orele 17,00 in Sala de conferinte a Complexului Spiritual-Cultural “Sfantul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului, in prezenta Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a avut loc vernisajul expozitiei de pictura religioasa, intitulat “Crezul ortodox – traire si marturisire”.

Manifestarea a fost organizata de Arhiepiscopia Ramnicului, prin Biroul de catehizare a tineretului, in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea si Organizatia World Vision Romania, Biroul zonal Valcea.

Expozitia a cuprins icoane pe sticla realizate de copiii valceni in Tabara de vara organizata in perioada 7-13 august 2010, la Manastirea Tismana, din judetul Gorj, in cadrul manifestarilor dedicate “Anului omagial al Crezului ortodox si al Autocefaliei romanesti”.

In deschiderea vernisajului a fost prezentata sceneta “Rugaciune de seara”, un moment de teatru religios in cadrul caruia „Crezul ortodox” a fost marturisit prin exprimarea copiilor si a tinerilor participanti la tabara de vara de la Tismana.

Apoi au fost rostite alocutiuni de catre invitati: Prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Valcea, Arhid. Mihai Pretorian, coordonator al Biroului de catehizare a tineretului al Arhiepiscopiei Ramnicului, Constantin Ionascu, coordonator programe de dezvoltare comunitara in cadrul Organizatiei World Vision Romania, Biroul zonal Valcea si Bogdan Popian, referent teatru CJCPCT Valcea. Vernisajul expozitiei a fost prezentat de doamna Mioara Comanescu-Plop, referent arta plastica la CJCPCT Valcea.

In incheierea vernisajului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de invatatura in care a reliefat credinta copiilor exprimata in pictarea icoanelor: „Iata ca suntem in anul omagial al Crezului si al Autocefaliei si, subliniind importanta crezului, copiii acestia care au pictat icoanele in primul rand au credinta puternica in Dumnezeu. Nu o inteleg ca si noi cei maturi, insa o exprima prin gesturile lor si mai ales prin aceste icoane deosebit de frumoase. Icoanele sunt folositoare si chiar ne putem inchina la ele dupa ce sunt sfintite, adica trebuie consacrate. Si daca le avem in casele noastre cred ca am avea o mai mare evlavie la acestea, pentru ca ne gandim ca cei ce le-au pictat sunt niste copii nevinovati, niste sfinti, niste prunci curati la suflet si la inima, incat acestea sunt capodopere sufletesti ale copiilor care cresc in mijlocul nostru.”

La acest eveniment fost prezent si Parintele Constantin Cirstea, Consilier Cultural in cadrul Arhiepiscopiei Ramnicului, si au fost invitati sa participe si staretii si staretele de la manastirile Bistrita, Horezu, Cozia si Turnu care au sprijinit organizarea taberei de vara de la Tismana.

De asemenea au fost prezenti in sala si parintii copiilor, constientizand cu acest prilej rolul important al Bisericii in cadrul fiecarei comunitati, ca formator de principii religios-morale in randul tinerilor si ca factor educativ alaturi de Scoala si familie.

Sursa: arhiram.ro

08 Octombrie 2010

Vizualizari: 479

Voteaza:

Vernisajul expozitiei de pictura religioasa “Crezul ortodox - traire si marturisire” 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE