Vizita frateasca istorica in Eparhia Niksici din Muntenegru

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Preasfințitului Părinte Ioanichie, Episcop de Niksici, din Mitropolia Muntenegrului, Patriarhia Ortodoxă Sârbă, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a efectuat o vizită frățească în Mitropolia Muntenegrului.

La praznicul Nașterii Maicii Domnului după calendarul iulian, chiriarhul eparhiei Caransebeșului a condus o delegație care a dus spre închinare în Mitropolia Muntenegrului icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra. Acest pelerinaj a constituit un moment istoric pentru cele două eparhii, din România și Muntenegru. Delegația a fost întâmpinată de către Preasfințitul Părinte Episcop Ioanichie de Niksici în după amiaza zilei de 20 septembrie, la catedrala episcopală din orașul reședință episcopală. După ce icoana Maicii Domnului a fost așezată la închinare, în prezența unui număr mare de credincioși, au participat la slujba privegherii. În încheiere, ierarhul locului a rostit un cuvânt de bun venit Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. „Este o zi istorică pentru eparhia noastră, zi oferită în dar de către Maica Domnului, la acest preamărit praznic și împlinită de către fratele nostru întru slujire arhierească, Părintele Episcop Lucian, care s-a făcut purtător al darurilor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în ținutul pravoslavnic al Muntenegrului”, a mărturisit Părintele Episcop Ioanichie. În continuare, Preasfinția Sa a acordat chiriarhului eparhiei Caransebeșului distincția eparhiei de Niksici, precum și un set de engolpioane arhierești.

Deopotrivă, Preasfințitul Episcop Lucian a oferit părintelui episcop Ioanichie un epitrahil și un omofor, un set de dico - trichere și o copie a icoanei Maicii Domnului de la Călugăra. „Venim cu multă dragoste frățească în mijlocul dumneavoastră, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a ne mărturisi frățietatea și rugăciunile, în fapte și comuniune liturgică. Această vizită frățească, reprezintă mărturia comună dreptmăritoare ale celor două Biserici Ortodoxe. Vă mulțumim pentru primire și nădăjduim că Maica Domnului, prin rugăciunile frățiilor voastre, va face minuni în viața voastră și în lucrarea Bisericilor noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul său.

În ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului cei doi ierarhi au slujit Sf. Liturghie la mănăstirea Cosierevo, care și-a serbat hramul, unde a fost depusă spre închinare și icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra. Câteva mii de credincioși au avut prilejul să se închine icoanei Maicii Domnului și au primit ca dar de binecuvântare câte o iconiță. Deopotrivă, Preasfințitul Episcop Lucian, a oferit părintelui stareț în dar o cruce pectorală și o cruce de binecuvântare. În această mănăstire se află spre închinare talpa Sf. Ap. Luca, precum și alte odoare sfinte, foarte cercetate de credincioșii muntenegreni, fiind mănăstirea care primește la hramul ei închinarea miilor de pelerini din cuprinsul ținutului muntenegrean.

În aceeași zi, s-au vizitat mănăstirile Jupa și Piva, ambele din eparhia de Niksici, unde oaspeții au fost întâmpinați de obștile monahale, fiecare așezământ primind în dar câte o copie a icoanei făcătoare de minuni de la mănăstirea Călugăra.

În ziua de 22 septembrie, membrii delegației au vizitat Mănăstirea Sf. Vasile de Ostrog, unde au avut posibilitatea de a se închina moaștelor Sfântului Ierarh Vasile de Ostrog. În continuare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Amfilohie de Muntenegru, a fost vizitată catedrala mitropolitană din Podgorica, sfințită în anul 2013. Delegația s-a deplasat mai apoi la reședința mitropolitană din Cetinje, unde au fost întâmpinați de secretarul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Amfilohie. Și cu acest prilej Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oferit daruri chiriarhului locului, aducând deopotrivă gândul de prețuire și frățietate al Bisericii Ortodoxe Române.

În seara zilei de 22 septembrie, în sala de conferințe a Episcopiei de Niksici, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, a susținut conferința „Trei secole de la martiriul Sfinților Brâncoveni (1704-2014)”. În încheierea conferinței, chiriarhul eparhiei de Niksici, a mărturisit: „Această vizită frățească pe care Preasfințitul Episcop Lucian a efectuat-o, a fost cu adevărat o premieră și reprezintă premiza unei legături mai strânse între cele două eparhii și între cele două Biserici surori. Vă rugăm să transmiteți din partea noastră și a Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel recunoștința și dragostea noastră, pentru faptul că v-a acordat binecuvântarea să veniți în mijlocul nostru cu icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Călugăra și să ne întăriți cu puternicul duh pravoslavnic al Bisericii Ortodoxe Române”.

Vizita frățească din Muntenegru a fost posibilă și datorită Doamnei dr. Liubița Raichici, director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu din județul Caraș-Severin, membru al Uniunii Scriitorilor din Serbia și România și recunoscut poet din România.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

24 Septembrie 2014

Vizualizari: 450

Voteaza:

Vizita frateasca istorica in Eparhia Niksici din Muntenegru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE