Vizita frateasca in Voivodina, Serbia

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat, pentru două zile, în mijlocul românilor din Voivodina (Serbia), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În dimineața zilei de duminică (a 10-a după Rusalii), Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat în localitatea Seleuș de către un numeros sobor de preoți români din Banatul sârbesc, dar și de foarte mulți credincioși, care au venit să sărbătorească hramul bisericii din localitate. Cu acest prilej, Mitropolitul Banatului a slujit Sfânta Liturghie în altarul de vară al parohiei Seleuș, foișor aflat în proximitatea unui izvor, la care, an de an, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, sute de credincioși români din Serbia vin în pelerinaj. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bărbătesc Giroceana, dirijat de teologul drd. Mircea Sturza.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice de la Matei (17, 14-23), reliefând faptul că minunea întâmplată cu acel tânăr surd și mut nu a fost o vindecare, întrucât copilul nu era bolnav, ci o eliberare de un duh necurat care îl stăpânea din fragedă pruncie.

După cuvântul arhieresc, părintele paroh Cristian Băbuț a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan atât pentru bucuria coslujiriii, cât și pentru purtarea sa de grijă față de toți românii de pe aceste meleaguri. La final, Mitropolitul Banatului a săvârșit slujba de pomenire pentru toți ostașii români și sârbi care au căzut pe câmpurile de luptă în timpul Primului Război Mondial.

În după-masa aceleiași zile, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a efectuat vizite pastorale în mai multe parohii din Banatul sârbesc. Astfel, Înaltpreasfinția Sa i-a vizitat pe românii din localitatea Petrovasâla. Aici, a fost întâmpinat de preotul paroh și de mulți tineri îmbrăcați în costume populare. În biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”, construită în 1863, Părintele Mitropolit a săvârșit Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, după care a rostit un cuvânt de învățătură referitor la pericopa duminicală. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a vizitat Parohia Satu-Nou, unde, în fața bisericii din localitate, construită între anii 1805-1809, a fost întâmpinat de corul parohiei și de foarte mulți credincioși. Aici, Părintele Mitropolit a înălțat rugăciuni pentru pentru ctitorii bisericii și pentru toți credincioșii parohiei, rostind, la finalul slujbei, un cuvânt duhovnicesc. Tot în această zi, au fost vizitați și românii din Panciova. Astfel, Mitropolitul Banatului a vizitat Capela ortodoxă română cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Panciova (sfințită la 30 ianuarie 1900), unde a oficiat Sfânta Taină a Maslului, împreună cu un sobor de preoți. După slujbă, Înaltpreasfinția Sa a rostit în fața românilor de aici, un cuvânt de învățătură.

Luni, 29 august, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a întâlnit, la Consulatul General al României la Vârșeț, cu Preasfințitul Părinte Nikanor, Episcopul ortodox sârb de Banat. De aici, cei doi ierarhi, împreună cu consulul general Dan Nicolae Constantin, au mers spre localitatea Sân-Mihai (Lokve) din Voivodina. În biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan și Preasfințitul Părinte Nikanor au săvârșit, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în limba română și sărbă. În cadrul slujbei, foarte mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

După Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a vorbit despre importanța acestei sărbători, reliefând, totodată, contextul în care s-a petrecut decapitarea Sfântului Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. În acest sens, Părintele Mitropolit a specificat faptul că această zi a fost scrisă cu sânge în istoria creștinismului.

„Pentru că țara era condusă atunci de regele Irod Antipa, un rege care nu trăia după rânduielile Vechiului Testament și după voia lui Dumnezeu, Sfântul Ioan a avut curaj să îl mustre pentru păcatul în care trăia, căci Irod Antipa trăia cu Irodiada, soția fratelui său, Filip. Dacă Irod s-a tulburat la auzirea mustrărilor, Irodiada s-a înverșunat și mai mult, astfel încât, la o petrecere organizată de ziua regelui, ea a cerut capul proorocului. Ea nu avea nevoie de un cap plin de sânge, ci dorea ca să i se taie limba, ca să nu mai grăiască împotriva păcatului. Era convinsă că odată cu tăierea capului, graiul Sfântului Ioan nu se va mai auzi pe pământ. În calendarul acelor vremuri, astăzi ar fi fost ziua de naștere a lui Irod. Acum, dacă este întrebat cineva: Când a fost ziua de naștere a lui Irod?, nimeni nu mai știe, pentru că, această zi a fost ștearsă din istoria neamului omenesc cu sângele Sfântului Ioan Botezătorul”.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Nikanor pentru slujire, subliniind, totodată, legătura de frățietate dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Sârbă. În semn de bucurie și de frățietate, Înaltpreasfinția Sa a oferit ierarhului sârb o icoană cu Maica Domnului, menționând faptul că Născătoarea de Dumnezeu încă mai are loc pe brațul său să țină în credință și unire cele două popoare dreptmăritoare. La rândul său, Preasfințitul Părinte Nikanor și-a exprimat bucuria de a sluji Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Banatului. În semn de apreciere, Preasfinția Sa a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan un engolpion cu chipul Maicii Domnului, Maica tuturor creștinilor.

La final, părintele Emanuel Tăpălagă, consilier cultural al Episcopiei Daciei Felix și paroh, a mulțumit celor doi ierarhi pentru bucuria adusă credincioșilor din această parohie.

Tot în această zi, Părintele Mitropolit Ioan a vizitat alte parohii românești din Serbia. Prima dintre acestea a fost comunitatea credincioșilor din localitatea Sân-Ianăș (Barice), unde Înaltpreasfinția Sa a înălțat, în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, rugăciuni pentru toți românii de pe aceste meleaguri. De asemenea, și Parohia Mărghita s-a bucurat de prezența Mitropolitului Banatului. În biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din această localitate, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură referitor la marele prooroc al Vechiului Testament.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a mers și în mijlocul credincioșilor români din Vârșeț. La Catedrala ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Înaltpreasfinția sa a oficiat Acatistul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la finalul căruia a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ioan.

Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan în Banatul sârbesc constituie încă o dovadă a istoricelor și frumoaselor legături statornicite între românii de o parte și alta a graniței, care nu pot fi definiți altfel decât de aceeași credință și identitate românească, ce se împletește cu obiceiurile și tradițiile ortodoxe sârbe în contextul unității frățești.

Sursa: mitropolia-banatului.ro
 

Pe aceeaşi temă

31 August 2016

Vizualizari: 100

Voteaza:

Vizita frateasca in Voivodina, Serbia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE