Vladimir Ghika, preot si principe roman, declarat martir pentru credinta de catre Papa Francisc

Sfantul Parinte Papa Francisc a semnat miercuri, 27 martie 2013, decretul prin care recunoaste “martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan; nascut la Istanbul (Turcia) la 25 decembrie 1873 si ucis din ura fata de credinta la Bucuresti (Romania) la 16 mai 1954″. Astfel, Vladimir Ghika, preot catolic si principe roman, va fi ridicat curand la cinstea altarelor si inscris in randul fericitilor si sfintilor Bisericii Catolice.Monseniorul Vladimir Ghika, preot romano-catolic, la 18 noiembrie 1952, in plina prigoana a regimului comunist impotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o strada din Bucuresti in timp ce iesea din casa unei bolnave careia ii administrase Sfintele Taine. Dupa un an de anchete si torturi, a fost condamnat la trei ani de inchisoare. Avea 80 de ani. Slabit, infometat si suferind, a incetat din viata in inchisoarea din Jilava doi ani mai tarziu, la 16 mai 1954.

“Este un dar deosebit nu numai pentru Arhidieceza noastra, dar pentru intreaga Biserica Catolica din Romania, pentru tara si poporul nostru din care s-a nascut aceasta mare personalitate, Vladimir Ghika, preot martir. Frumos semnal trimis de Sfantul Parinte Francisc Bisericii si tarii noastre, prin semnarea decretului de recunoastere a martiriului acestui fiu al Bisericii si al neamului nostru!”, a declarat IPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de Bucuresti.

“Credinciosii si preotii Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti au avut mereu convingerea ferma ca Monseniorul Vladimir Ghika si-a dat viata ca martir pentru credinta si de aceea, inca din 1991, IPS Ioan Robu a adresat Sfantului Scaun cererea pentru inceperea Procesului in Cauza de beatificare si canonizare a monseniorului. Existau deja dovezi si multe marturii despre viata de credinta a monseniorului si moartea lui martirica. Ne bucura nespus vestea confirmarii martiriului monseniorului Vladimir Ghika, pe care putem sa-l numim de acum venerabil. Este primul martir al Bisericii locale care va fi declarat fericit”, a explicat Pr. Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare si canonizare a monseniorului Vladimir Ghika. (pr. Francisc Dobos, purtator de cuvant al Arhidiecezei de Bucuresti) 

Sursa: catholica.ro

.
Pe aceeaşi temă

29 Martie 2013

Vizualizari: 362

Voteaza:

Vladimir Ghika, preot si principe roman, declarat martir pentru credinta de catre Papa Francisc 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE