Ziua Jandarmeriei sarbatorita la Galati

Vineri, 1 aprilie a.c., la Catedrala arhiepiscopala din municipiul Galati a avut loc un eveniment deosebit dedicat aniversarii a 161 de ani de existenta a Jandarmeriei Romane.

Institutia Jandarmeriei a aparut in epoca moderna, in cadrul procesului istoric al formarii si dezvoltarii societatii românesti, din necesitatea existentei unei forte menite sa actioneze pentru mentinerea si realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor in Corp de Jandarmi, lege care-i dadea statut juridic, legitimând-o in fata celorlalte arme si a natiunii române.

Buna cooperare si sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentantii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericesti din municipiul Galati, precum si cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfintirilor sau a hramurilor de biserici si manastiri din intreaga eparhie, au creat o strânsa legatura intre aceasta institutie si Biserica, lucru ce a determinat infiintarea in anul 2007, la initiativa ierarhului Dunarii de Jos, a unui post de preot capelan, care sa deserveasca si sa acorde asistenta religioasa personalului din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi-Galati.

Anul acesta, in prezenta si cu binecuvântarea Inaltpreasfintitului Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, in Catedrala Dunarii de Jos, a fost savârsita slujba de Te-Deum in cadrul careia au fost inaltate rugaciuni de multumire si invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care vegheaza si contribuie in mod substantial la mentinerea ordinii publice si a pacii sociale, angajatii Inspectoratului Judetean de Jandarmi-Galati, in fruntea carora s-a aflat locotenent-colonel Vasilica Danut, prim adjunct al inspectorului sef, in cadrul Inspectoratului de Jandarmi-Galati.

In cuvântul sau, IPS Arhiepiscop Casian a apreciat buna cooperare intre Biserica si angajatii acestei institutii: „Dorim sa multumim Domnului pentru prezenta in Catedrala arhiepiscopala a jandarmilor pentru rugaciune in aceasta zi aniversara. Dincolo de frumoasele uniforme pe care le purtati fiecare dintre dumneavoastra, aveti un suflet frumos, un suflet curat si credincios, care da o stralucire si mai mare acestei demne si impresionante tinute a Jandarmului român. Va doresc lumina multa in suflet si trairea ce o aveti la aceasta rugaciune sa nu va dispara niciodata din suflete si din viata. La multi si binecuvântati ani!”, a spus Inaltpreasfintitul Sa in cuvântul rostit cu aceasta ocazie.

Sursa: edj.ro

 

04 Aprilie 2011

Vizualizari: 190

Voteaza:

Ziua Jandarmeriei sarbatorita la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE