Ziua Nationala a Romaniei, celebrata la Seminarul Teologic 'Veniamin Costachi' de la Manastirea Neamt

Cu ocazia sărbătorii închinate Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României (30 Noiembrie), precum și a Zilei Naționale a României (1 Decembrie), la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, joi, 26 noiembrie, au avut loc ample manifestări spiritual-culturale.

Programul a debutat dimineață cu săvârșirea Sfintei Liturghii, în catedrala Sfântul Cuvios Ioan Iacob, din curtea seminarului, iar la orele amiezii, s-au desfășurat activitățile culturale, pregătite și moderate de profesorul Călin Rudeanu, care, în cuvântul de deschidere, a spus printre altele: „Dedicăm această sărbătoare spiritului românesc, tuturor celor care, atât în trecutul de aur al țării, cât şi în prezent, şi-au dăruit întreaga viață valorilor ce reprezintă dăinuirea noastră ca români”. Profesorii și elevii seminariști, înveșmântați în tradiționalul costum popular românesc, au întâmpinat cu aplauze și flori pe invitații speciali ai momentului festiv: maior Dascălu Marius, Șef de Stat Major; Căpitan Magdici Cristian, ofiţer Relaţii cu publicul; plutonier-adjutant Tîrziu Ioan, toți trei aparținând Unității Militare 01417, Forțele Terestre Garnizoana Piatra Neamț. Dintre invitați au mai făcut parte: locotenent-colonel Gavrilescu Dumitru, comandant al Detașamentului de Pompieri militari Târgu Neamț; plutonier-major Pîslaru Silviu, comandant de echipaj SMURD; comandor Moşneagu Daniel, ofițer comandant de flotilă aeriană din cadrul Bazei Aeriene 95 Bacău a Aviației Militare Române. După intonarea imului de stat al României au urmat câteva alocuțiuni ale cadrelor militare invitate, în care s-a subliniat importanța Zilei Naționale a României din perspectiva activităților desfășurate de ei în slujba poporului român.

Au mai prezentat comunicări: profesoara de istorie, Dumitrela Ungureanu, reiterând importanța zilei de 1 Decembrie în conștiința românilor, dar și necesitatea de a învăța din curajul și dorința de unitate a înaintașilor noștri; părintele Mihail Daniliuc, expunând elevilor și invitaților rolul Bisericii Ortodoxe Române în actul Unirii de la 1918: s-a subliniat faptul că „relația dintre Biserică și Stat în țara noastră dăinuie încă de la începuturile noastre ca popor. Istoria Bisericii completează istoria națională și o împlinește. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, Biserica noastră strămoșească a fost reprezentată de cei cinci episcopi în funcțiune, 10 delegați ai Consistoriilor ortodoxe, 129 de protopopi, de reprezentați ai școlilor teologice din Transilvania, profesori şi studenți. Acestora li s-au alăturat numeroși credincioși ai satelor, în frunte cu păstorii lor duhovnicești. Rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română în actul Unirii de la 1 decembrie 1918 a fost unul fundamental. Prin slujitorii de la altare, aceasta a cultivat și a păstrat mereu în inima românilor ideea de unitate națională și de credință”. Legat de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, care precedă și pregătește Ziua Națională a României, vorbitorul a adăugat: „Este evidentă legătura dintre proslăvirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și Ziua Națională a României. Prima sărbătoare ne arată că unitatea credinței noastre ortodoxe sfinte a fost temelia pentru dezvoltarea și cultivarea conștiinței unității noastre naționale”.

Printre alocuțiunile rostite, corul Seminarului, dirijat de profesorul Adrian Cojocaru, a interpretat cunoscute cântări patriotice. La programul artistic au contribuit și elevele Iftime Andreea și Durbală Mihaela, de la clasele de Patrimoniu Cultural, interpretând câteva cântece populare. Un moment artistic emoționant a prezentat și ansamblul instrumental al Fanfarei Răuceşti, coordonat de profesorul Gheorghe Smău.

În cuvântul de final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul instituției de învățământ teologic, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestei celebrări, cadrelor militare prezente, dar și celorlalți invitați. Printre altele, părintele director a subliniat: „Biserica nu înseamnă doar zidurile, doar ierarhi, preoți, călugări, ci toată suflarea românească care crede în Hristos și-L mărturisește. Și cadrele militare, şi orice român binecredincios, oriunde muncește şi se roagă, este fiu al Bisericii şi se identifică cu Biserica din care face parte. Cu toții suntem mădulare ale trupului tainic a lui Hristos. De aceea avem datoria sfântă de a apăra Biserica și valorile pe care le propovăduiește, valori spirituale, dar și culturale. Suntem chemați, mai ales în vremurile tulburi de astăzi, să apărăm aceste valori perene căci nici o altă instituție nu poate înlocui rolul spiritual-moral al Bisericii, bazat pe valoarea veșnică, unică şi irepetabilă a omului – chip a lui Dumnezeu – chemat la viață veșnică și responsabil de faptele sale săvârșite în istorie. Să-L rugăm pe Dumnezeu să binecuvinteze neamul nostru românesc!”.

La final, în semn de recunoștință, invitații au primit în dar icoane realizate de elevii și elevele școlii teologice, secția Patrimoniu cultural, coordonați de profesorii Dan Țârdea și Oana Grădinaru. (M.D.)

Sursa: doxologia.ro

27 Noiembrie 2015

Vizualizari: 153

Voteaza:

Ziua Nationala a Romaniei, celebrata la Seminarul Teologic 'Veniamin Costachi' de la Manastirea Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE