Romanii uitati il asteapta pe Mos Craciun


Maine peste 4 milioane de romani, din Republica Moldova si Ucraina, vor sarbatori Craciunul pe stil vechi. Romanii din tinuturile istorice Basarabia si Bucovina de Nord au trecut la calendarul religios in stil vechi odata cu ocuparea lor de catre URSS in 1944. Dupa destramarea Uniunii Sovietice, Biserica Ortodoxa Romana a reactivat Mitropolia Basarabiei, pentru ca romanii din provincia istorica sa poata adera la biserica stramoseasca si sa se poata ruga in limba romana, nu in cea rusa.

Astazi, cand in Romania exista zeci de organizatii ce militeaza pentru drepturile diferitor minoritati, la doar 25 de km de frontiera romano-ucraineana, nimeni nu intinde nici un sprijin romanilor din comuna Hagi-Curda.

Romanii de aici sunt umiliti, timp de zece ani, prin tribunalele ucrainene, amenintati de autoritati si diverse grupari criminale pentru faptul ca au infiintat o parohie ce tine de Biserica Ortodoxa Romana, singura de fapt pe teritoriul Ucrainei, unde exista peste 500.

000 de romani.

Dupa 60 de ani, Mos Craciun a revenit cu cadouri pentru copiii de la Hagi-Curda. In urma cu sase decenii, Mos Craciun avea sa-i “paraseasca” pe copiii din intreaga Basarabie, profesorii spunandu-le copiilor ca mosul a plecat peste Prut, in Romania si ca la ei va veni Mos Gerila. Un grup de 8 studenti ai Universitatii Bucuresti, membri ai Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni l-a adus pe Mos Craciun, impartind cadouri, carti si bomboane, micutilor care frecventeaza biserica romaneasca din Sudul Basarabiei, Ucraina. Constituita in intregime de romani, comunitatea din Hagi Curda (azi Camasovca), se lupta de ani de zile sa reconstruiasca biserica demolata in perioada sovietica. Dupa indelungi insistente si zeci de procese, romanii sud-basarabeni au reusit sa inregistreze parohia ca apartinand Patriarhiei Romane, prin Mitropolia Basarabiei. Vasile Iordachescu, liderul romanilor din Hagi Curda, si epitrop al parohiei continua demersurile de construire a bisericii.

Biserica romaneasca din satul Camasovca, din sudul Basarabiei, are o istorie zbuciumata. In anul 1979, cand in sat s-a auzit ca responsabilul cu propaganda de la raion a dat indicatii ca biserica din Hagi-Curda, care era unul dintre cele mai mari si mai frumoase lacase de cult din fostul judet Ismail, sa fie demolata, Vasile Iordachescu a mobilizat localitatea si i-a incurajat pe oameni sa apere biserica cu pretul vietii. Dintr-o data situatia s-a calmat, demolarea nu mai era un subiect fierbinte si parea ca partidul abandonase aceasta idee. Nu peste mult timp insa, Vasile Iordachescu a fost trimis de la munca intr-o deplasare de cateva zile. Cand s-a intors in sat, s-a cutremurat: biserica fusese demolata pana in temelii. Pe locul ei a fost construit imediat monumentul eroilor satului cazuti in primul razboi mondial.

Dupa prabusirea URSS-ului, crestinii din localitate, in frunte cu Vasile Iordachescu, si-au propus sa reinvie parohia din sat. Acest lucru nu a fost insa posibil decat in 1995, cand parohia de la Hagi-Curda a fost reactivata de parintele Anatolie Cristea, sub obladuirea Mitropoliei Basarabiei, care apartine de Patriarhia Romana.

.

04 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1407

Voteaza:

Romanii uitati il asteapta pe Mos Craciun 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE