Apostolul Bucurestilor s-a retras la un schit din Gorj


"Apostolul Bucurestilor" s-a retras la un schit din Gorj


Parintele Adrian Fageteanu, devenit faimos pe vremea cand era duhovnic al Manastirii Antim, din Capitala, a venit la Manastirea Lainici in urma cu cinci ani.

 

 

La Manastirea Lainici, din judetul Gorj, traiesc 35 de calugari. Cel mai batran dintre acestia este parintele Adrian Fageteanu, in varsta de 94 de ani. Unul dintre cei mai varstnici calugari din tara, el a devenit faimos pe vremea cand era duhovnic al Manastirii Antim din Capitala, unde si-a castigat renumele de "apostol al Bucurestilor".

Parintele Adrian Fageteanu s-a retras in urma cu cinci ani la Schitul Locurele, din cadrul Manastirii Lainici, pentru a-si petrece in liniste ultima parte a vietii.



Salvat de la moarte printr-o minune

Impreuna cu parintele Adrian Fageteanu, la Schitul Locurele mai traiesc alti doi calugari, parintele Macarie si parintele Firmilian, care au grija de parintele Adrian. Viata acestuia a fost foarte zbuciumata, dar se mandreste ca suferinta pe care a indurat-o nu i-a zdruncinat credinta si speranta.

Nascut in Bucovina de Nord, ranit foarte grav in luptele celui de-al Doilea Razboi Mondial si salvat de la moarte aproape printr-o minune, duhovnicul a stat apoi in inchisorile comuniste, unde a facut 12 ani de temnita grea.

A decis sa se calugareasca la varsta de 31 de ani, dupa ce a fost ranit grav pe front, in apropiere de Stalingrad, fiind la un pas de moarte. Medicii nu-i mai dadeau nicio sansa, dar ceva imprevizibil s-a intamplat atunci.

A fost momentul in care Adrian Fageteanu, pe atunci comandantul unei grupe de tunuri, s-a decis sa devina calugar, considerand ca salvarea sa a fost un mesaj de la Dumnezeu.

"Noi am pornit la lupta impotriva ateilor, nu a rusilor. Eram in apropiere de Stalingrad. Rusii au fost dotati cu pusti-mitraliera cu luneta si am fost nimerit. Mi-a fost sfartecat maxilarul si trebuia sa ajung de urgenta la spital, dar, in timpul zilei, nu puteam fi transportat pentru ca eram reperati de rusi si ne impuscau. Medicii vorbeau intre ei ca mai am doar doua ore de trai si voi muri, pentru ca pierdeam sange. Atunci s-a intamplat ceva neobisnuit. Un avion a aterizat fortat. Defectiunea a fost reparata si urma sa plece. Pilotul si insotitorul sau insa nu voiau sa ma ia in avion, pentru ca depaseam capacitatea de transport a acestuia. Atunci, un ofiter pe care eu il salvasem de la moarte a pus pistolul la tampla pilotului si i-a cerut sa ma ia in avion. Au telegrafiat din avion, am fost asteptat la aeroport si dus la spital. Astfel, in doua ore, in loc sa mor, eram pe patul de spital si am fost salvat. Am considerat ca salvarea mea a fost un semn de la Dumnezeu si, in prima permisie, m-am dus la Manastirea Putna si m-am calugarit", a povestit parintele Adrian Fageteanu.

Batut si infometat in inchisorile comuniste

Comunistii l-au pus la grea incercare. L-au luat din Manastirea Crasna, unde slujea, si l-au condamnat la 20 de ani de temnita grea, din care a efectuat 12 ani, pe motiv ca uneltea impotriva regimului. A fost batut cu cruzime si supus la chinuri groaznice cat timp a stat in inchisoarea de la Aiud. Cu toate acestea, nu si-a pierdut niciodata credinta si speranta.

"Era o camera de tortura unde eram batuti. Ma legau cu mainile de niste carlige si ma bateau cu bastoanele din cauciuc pana cand imi pierdeam cunostinta. Apoi, ma inveleau intr-o patura cu apa ca sa-mi revin. Aveau tot felul de metode speciale prin care eram batuti. Imi cereau sa spun lucruri neadevarate despre colegii mei de celula, dar nu puteam sa fac acest lucru. Intr-o zi, cand era un ger aprig, am fost scos afara in frig si au turnat apa rece pe mine, care a inghetat. Eram imbracat, dar mainile nu imi erau acoperite si mi-au inghetat. Pielea mi s-a luat cu totul de pe maini. Mi-a trebuit mult timp sa-mi revin. Am mers si la dermatolog ca sa mi se vindece ranile", a completat duhovnicul.

Parintele Adrian Fageteanu a mai povestit ca cei inchisi erau hraniti cu acelasi tip de mancare. "Ni se dadea mereu sa mancam arpacas. Multi oameni au murit de foame langa mine. Era o metoda de exterminare, pentru ca nu puteam sa mancam mereu acelasi fel de mancare. Dupa ce au vazut ca refuzam sa mancam, au dat mancarea la porci si nu au mancat nici ei. Am fost dus si la Canal, la munca. A fost foarte greu. Am fost eliberat printr-un decret al lui Ceausescu. Nu mi-am pierdut nicio clipa credinta si speranta. Din contra, mi s-a intarit."

Inainte de a veni la Manastirea Lainici, in urma cu cinci ani, parintele Adrian Fageteanu a slujit la Manastirea Antim din Bucuresti, devenind unul dintre cei mai vestiti duhovnici din tara. In acea perioada, au devenit cunoscuti, el si parintele Sofian Boghiu, drept "Apostolii Bucurestilor".

INEDIT

Curent electric de la un panou solar

Schitul Locurele se afla la o distanta de aproximativ 5 kilometri de Manastirea Lainici. Aici se poate ajunge pe un drum forestier. Aflat intr-o poiana larga, la o altitudine de aproape 800 de metri, sfantul lacas a luat fiinta intre anii 1850 si 1852. Atunci, preotii Constantin Cartianu si Lupu Stolojan au construit un schit din lemn, care a fost recladit, cativa ani mai tarziu, din caramida, de  aceiasi ctitori.

Acum, biserica se afla in proces de restaurare. Schitul nu este racordat la energie electrica. Totusi, incaperile in care traiesc calugarii sunt alimentate cu energie electrica de la un panou solar. Parintele Firmilian, absolvent al unei facultati de fizica, s-a folosit de cunostintele sale in domeniu pentru a-l monta.

 

Alin Ion

 

.

01 Februarie 2007

Vizualizari: 2405

Voteaza:

Apostolul Bucurestilor s-a retras la un schit din Gorj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE