Fie ca figureaza sau nu pe lista monumentelor istorice, bisericile prahovene vechi de sute de ani fac obiectul unor lucrari de reabilitare. Din pacate, unele incep sa semene cu cladiri de birouri, cu termopane si incalzirea centrala cu calorifere din aluminiu langa icoane. E, de exemplu, cazul Bisericii Sfanta Treime din Campina, construita in 1828 la initiativa Mariei Bujoreanu, fiica stolnicului Constantin Lupoianu. Aici au studiat carturari ai Manastirii Cernica, gazduiti in chiliile calugarilor.
Cutremurele din 1940 si 1977 au subrezit constructia, luata drept tinta si de bombardierele americanilor din cel de-al doilea razboi mondial.
Au aparut nelipsitele termopane, gresia ieftina, cu insertii de aluminiu, si incalzirea centrala, cu conducte si calorifere. Parintele protoereu Costica Dumitru sustine ca preotii care recurg la „modernizarea” bisericilor nu pot fi condamnati atat timp cat au obtinut toate aprobarile necesare pentru efectuarea lucrarilor: „Personal, nu sunt adeptul termopanelor, pe care nu le-am montat nici la mine acasa. Dar nu ne putem impotrivi celor care lucreaza in conditiile legii”.
Capela abandonata
Daca nu sunt restaurate cu termopane, bisericile istorice din Campina sunt abandonate. Capela Hernea, construita acum aproape 200 de ani, este intr-o stare jalnica. Monumentul in stil baroc are nevoie urgenta de lucrari de reabilitare, drept care mai-marii preotilor din oras au primit deja 50 de milioane pentru efectuarea expertizei tehnice.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.