Cele mai vechi cladiri din Iasi


Lacasurile de cult conduc in clasamentul primelor constructii din Iasi, biserica armeana fiind pe primul loc, cu peste sase secole de existenta.

 

Biserica armeana este cea mai veche cladire a Iasiului, potrivit istoricilor. Din ctitoria initiala, ridicata acum sase secole, s-a pastrat foarte putin, iar asupra anului in care a fost ridicata biserica planeaza destule controverse.

"Istoricii nu recunosc anul 1385 ca fiind anul de ctitorie al acestui lacas. Aceasta si din cauza ca nu exista documente care sa ateste existenta lacasului atat de timpuriu", explica Vasile Munteanu, seful Directiei de Cultura Iasi.



Monumentul a fost restaurat in 1803 si adaposteste o serie de pietre cu inscriptii, una dintre ele certificand inceputurile zidirii in anul 1385 de catre hagiul Macar. In prezent, biserica armeana se afla in reconstructie, iar turistii pot admira doar schelele care imprejmuiesc lacasul.

Ctitoria lui Stefan de 515 ani

Printre cele mai vechi cladiri din capitala Moldovei se numara si biserica "Sf. Nicolae Domnesc", ridicata intre anii 1491-1492 de voievodul Stefan cel Mare.

"Aici erau unsi toti domnitorii Moldovei de la Despot Voda si pana la Alexandru Ioan Cuza. De aici vine si numele bisericii", adauga Vasile Munteanu. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, biserica a fost Catedrala Mitropolitana a Iasiului.

Alte vechi lacase de cult care au fost restaurate si conservate sunt niserica "Trei Ierarhi", manastirea Cetatuia, biserica "Sf. Spiridon" si biserica lipoveneasca.

"Este absolut normal ca printre cele mai vechi clariri ale Iasiului sa fie foarte multe biserici, deoarece oamenii s-au preocupat intotdeauna mai mult de viitorul bisericii de care erau legati si mai putin de cladirile in care-si duceau traiul de zi cu zi", este de parere directorul Directiei de Cultura Iasi.

Si cladirea care adaposteste Muzeul de Stiinte Naturale din Iasi face parte din categoria imobilelor vechi ale Iasiului. Aceasta a fost ridicata in 1830 si a fost initial locuinta unui boier.

Una din incaperile muzeului, "Sala Elefantului", este legata de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei si Munteniei in 1859.

"Desemnarea lui Alexandru Ioan Cuza pentru domnia comuna a provinciilor Moldova si Tara Romaneasca s-a facut fara stirea sa. Potrivit unor documente, Cuza se afla la teatru cu sotia in momentul alegerii sale", afirma Ioan Mitican, istoriograf. Denumirea salii vine de la ramasitele unui elefant de circ, acestea fiind pastrate si acum in cladirea muzeului.

 

CASA DOSOFTEI

250 de ani de existenta

Casa Dosoftei este de asemenea una dintre putinele cladiri din Iasi care au supravietuit trecerii timpului. Edificiul are peste 250 de ani si gazduieste Muzeul de Literatura Romana.

Aici vizitatorii pot admira cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche. "Edificiul dateaza din secolul XVII si a fost locuinta civila, atribuita mai apoi bisericii "Sf. Nicolae Domnesc". In cladire a functionat una dintre putinele tipografii ale vechiului oras", mai spune Mitican.

 

MANASTIREA CETATUIA

Peste 300 de ani de istorie

Manastirea Cetatuia a fost ctitorita de Gheorghe Duca, fiind construita intre anii 1668 si 1672. Manastirea este inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim si a fost inzestrata cu multe odoare si vesminte scumpe.

Dintre acestea, se mai pastreaza "orarul din catifea rosie lucrat in fir de aur si argint de Anastasia Doamna", sotia domnitorului. In interiorul bisericii se afla si mormantul ctitorului, Gheorghe Duca.

Biserica a gazduit in trecut si o tiparnita cu litere grecesti, adusa de la Venetia. Dupa ce a ajuns in ruina, la sfarsitul secolului al XIX-lea, manastirea a fost restaurata la cererea istoricului Nicolae Iorga.

 

Alina Busuioc

 

.

17 Octombrie 2007

Vizualizari: 3742

Voteaza:

Cele mai vechi cladiri din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact