Cele mai vechi cladiri din Iasi


Lacasurile de cult conduc in clasamentul primelor constructii din Iasi, biserica armeana fiind pe primul loc, cu peste sase secole de existenta.

 

Biserica armeana este cea mai veche cladire a Iasiului, potrivit istoricilor. Din ctitoria initiala, ridicata acum sase secole, s-a pastrat foarte putin, iar asupra anului in care a fost ridicata biserica planeaza destule controverse.

"Istoricii nu recunosc anul 1385 ca fiind anul de ctitorie al acestui lacas. Aceasta si din cauza ca nu exista documente care sa ateste existenta lacasului atat de timpuriu", explica Vasile Munteanu, seful Directiei de Cultura Iasi.Monumentul a fost restaurat in 1803 si adaposteste o serie de pietre cu inscriptii, una dintre ele certificand inceputurile zidirii in anul 1385 de catre hagiul Macar. In prezent, biserica armeana se afla in reconstructie, iar turistii pot admira doar schelele care imprejmuiesc lacasul.

Ctitoria lui Stefan de 515 ani

Printre cele mai vechi cladiri din capitala Moldovei se numara si biserica "Sf. Nicolae Domnesc", ridicata intre anii 1491-1492 de voievodul Stefan cel Mare.

"Aici erau unsi toti domnitorii Moldovei de la Despot Voda si pana la Alexandru Ioan Cuza. De aici vine si numele bisericii", adauga Vasile Munteanu. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, biserica a fost Catedrala Mitropolitana a Iasiului.

Alte vechi lacase de cult care au fost restaurate si conservate sunt niserica "Trei Ierarhi", manastirea Cetatuia, biserica "Sf. Spiridon" si biserica lipoveneasca.

"Este absolut normal ca printre cele mai vechi clariri ale Iasiului sa fie foarte multe biserici, deoarece oamenii s-au preocupat intotdeauna mai mult de viitorul bisericii de care erau legati si mai putin de cladirile in care-si duceau traiul de zi cu zi", este de parere directorul Directiei de Cultura Iasi.

Si cladirea care adaposteste Muzeul de Stiinte Naturale din Iasi face parte din categoria imobilelor vechi ale Iasiului. Aceasta a fost ridicata in 1830 si a fost initial locuinta unui boier.

Una din incaperile muzeului, "Sala Elefantului", este legata de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei si Munteniei in 1859.

"Desemnarea lui Alexandru Ioan Cuza pentru domnia comuna a provinciilor Moldova si Tara Romaneasca s-a facut fara stirea sa. Potrivit unor documente, Cuza se afla la teatru cu sotia in momentul alegerii sale", afirma Ioan Mitican, istoriograf. Denumirea salii vine de la ramasitele unui elefant de circ, acestea fiind pastrate si acum in cladirea muzeului.

 

CASA DOSOFTEI

250 de ani de existenta

Casa Dosoftei este de asemenea una dintre putinele cladiri din Iasi care au supravietuit trecerii timpului. Edificiul are peste 250 de ani si gazduieste Muzeul de Literatura Romana.

Aici vizitatorii pot admira cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche. "Edificiul dateaza din secolul XVII si a fost locuinta civila, atribuita mai apoi bisericii "Sf. Nicolae Domnesc". In cladire a functionat una dintre putinele tipografii ale vechiului oras", mai spune Mitican.

 

MANASTIREA CETATUIA

Peste 300 de ani de istorie

Manastirea Cetatuia a fost ctitorita de Gheorghe Duca, fiind construita intre anii 1668 si 1672. Manastirea este inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim si a fost inzestrata cu multe odoare si vesminte scumpe.

Dintre acestea, se mai pastreaza "orarul din catifea rosie lucrat in fir de aur si argint de Anastasia Doamna", sotia domnitorului. In interiorul bisericii se afla si mormantul ctitorului, Gheorghe Duca.

Biserica a gazduit in trecut si o tiparnita cu litere grecesti, adusa de la Venetia. Dupa ce a ajuns in ruina, la sfarsitul secolului al XIX-lea, manastirea a fost restaurata la cererea istoricului Nicolae Iorga.

 

Alina Busuioc

 

.

16 Octombrie 2007

Vizualizari: 2530

Voteaza:

Cele mai vechi cladiri din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE