DAN PURIC: "M-am intors la Dumnezeu ca o racheta"
Artistul isi lanseaza azi cartea "Cine suntem".
Actorul Dan Puric isi lanseaza astazi, de la ora 19.00, volumul "Cine suntem", la Sala Rapsodia, din Bucuresti. Cartea, aparuta la Editura Platytera, vorbeste despre apropierea sa de crestinism si despre pierderea identitatii neamului romanesc.
Volumul este prefatat de parintele Iustin Parvu si este dedicat parintelui Atanasie, "lumina de om si neam omenesc", de la Manastirea Petru Voda.
Icoana din ochii parintelui Iustin Parvu
Actorul s-a apropiat de Biserica in urma cu 8-9 ani, intr-un moment de maxima criza existentiala pe plan personal, dar fiind si foarte dezamagit de ceea ce se intampla in societatea si mai ales in politica romaneasca. "M-am intors ca o racheta la Dumnezeu, fara sa fiu habotnic. Eu fac arta crestina, care este o punte spre Dumnezeu, si nu neaparat arta bisericeasca, care e strict legata de biserica", explica actorul. "Spectacolele mele "Don Quijote", "Visul" marturisesc credinta si cautarea mea a lui Dumnezeu. Tot dorul meu de Dumnezeu se regaseste in arta mea", subliniaza Puric.
La Petru Voda, in inima Moldovei, a ajuns in urma cu patru ani. "M-au impresionat ochii de icoana ai parintelui Iustin. Suferinta sa in inchisorile comuniste i-au intarit esenta voievodala. Parintele Iustin povesteste ca atunci cand a intrat in inchisoare a vazut pe geam o nuielusa, iar cand a iesit din temnita aceasta se transformase intr-un copac".
Moartea identitatii noastre
Actorul povesteste ca in curtea manastirii l-a intalnit pe parintele Atanasie, care a suferit si el in temnitele comuniste, om de o cultura enciclopedica. "Parintele Atanasie intrase de vreo opt ani la manastire. Avea tonul lui Mihai Eminescu, inteligenta lui Nae Ionescu si o bucata din sufletul lui Iustin Parvu", povesteste actorul. Cartea care l-a influentat in mod decisiv este "Sfantul inchisorilor", de Valeriu Gafencu.
Titlul volumului "Cine suntem" este dat de un capitol din cartea alcatuita din interviuri date de autor si dintr-o serie de conferinte la Bucuresti, Cluj, Oradea, Arad si Constanta.
"Antrenamentul de uitare la care este supus poporul roman, astazi, face ca gandirea si inima sa se roteasca pe loc si, din aceasta rotire in gol, paradoxal, odata cu trecutul, dispare si viitorul. El, omul de azi, pedaleaza zadarnic intr-un prezent continuu. A locui cu fiinta doar intr-o dimensiune a timpului - si aceea distorsionata - inseamna moartea lenta, dar sigura a identitatii", spune Dan Puric in cartea sa.
PREMIERA "MODA REGALA"
Actorul infiinteaza la Rapsodia o alta "Junimea"
"Dan Puric marturiseste ca menirea dansului este sa mature poteca spre Biserica. El matura calea spre viitor. Aceasta arta a Sf. Apostol Pavel, de a te face tuturor toate, ajuta cel mai mult generatia de azi sa se intoarca la Hristos", apreciaza parintele Iustin Parvu.
Capitolele din carte se intituleaza: "Dragostea, mai presus de arta", "Demnitatea crestina", "Sensul vietii, al mortii si al suferintei", "Demnitatea crestina".
Actorul pregateste sa deschida in octombrie Centrul International de Arta la Sala Rapsodia. "Vreau sa fac un fel de "Junimea" acolo, spatiul va fi prevazut, pe langa sala de teatru, cu o sala de conferinte". Dupa multe interventii si cu ajutorul unor oameni cu inima, actorul a concesionat locul pe opt ani. In toamna, va avea premiera cu un nou spectacol: "Moda regala", cu noua trupa de dansatori si actori pe care a crescut-o in jurul sau.
Dan Puric conduce Compania Passe-Partout, pe care a infiintat-o in anul 1999, alaturi de care a realizat spectacole precum: "Made in Romania", "Costumele", "Hic sunt leones", "Cei 150" si "Don Quijote".
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.