Episcopul Ioan Mihaltan al Oradei se pensioneaza

 

Gestul este unic in viata bisericeasca

 

Prea Sfintitul dr. Ioan Mihaltan, episcopul titular al Episcopiei Ortodoxe de Oradea, Bihor si Salaj, a inaintat Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului cererea de a fi pensionat.

Gestul este unic in viata bisericeasca pentru ca, dupa 1990, singurii ierarhi care s-au retras din scaunul episcopal au fost arhiepiscopii Lucian al Tomisului si Victorin al Americii, dar acestia nu au facut-o de bunavoie, ci fortati de Sfantul Sinod din cauza starii lor subrede de sanatate.

In varsta de 80 de ani, P.S.

Ioan a decis sa se retraga de bunavoie din scaunul episcopal, pe care il ocupa din 1992. Cererea sa a fost aprobata de Sinodul Mitropolitan si va fi inaintata Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care va avea prima sesiune de lucru pe data de 14 noiembrie. Odata aprobata, cererea de pensionare va intra in vigoare din data de 1 ianuarie 2007.

Atributiile Prea Sfintitului Ioan, aflat in imposibilitatea de a sluji, au fost preluate inca din anul 2000 de Prea Sfintitul dr. Petroniu Florea Salajanul, care a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei.

Un doctorat cu parintele Staniloae

Prea Sfintitul Ioan Mihaltan s-a nascut la 27 septembrie 1926, in localitatea Ohaba, judetul Alba. A urmat cursurile Institutului Teologic  Universitar din Sibiu, iar dupa terminarea studiilor a fost hirotonit preot celibatar in localitatea natala Ohaba, unde a slujit timp de 39 de ani! Intre 1973-1976 a urmat cursurile de doctorat, avandu-l ca indrumator pe parintele profesor Dimitrie Staniloae.

In 1990 a fost chemat de Episcopul Vasile Coman, ca arhiereu-vicar al Episcopiei Oradei, iar ca urmare a decesului acestuia a devenit, in 1992, episcop titular.

Remarcabil teolog, dar si profesor, P.S. Ioan a publicat de-a lungul vremii "De vorba cu credinciosii" - dialoguri duhovnicesti, "Seminte din tarina cuminteniei crestine" (3 volume), "Experiente pastorale", "Indrumari pentru indreptarea si maturizarea duhovniceasca a persoanei noastre", "Idei din sfintele evanghelii pentru predicile duminicilor si sarbatorilor de peste an".


.

07 Octombrie 2006

Vizualizari: 2881

Voteaza:

Episcopul Ioan Mihaltan al Oradei se pensioneaza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE