Inghesuiala la canonizare

 

Mai multi ministri si premierul Tariceanu sunt asteptati la slujba de trecere in randul sfintilor a mitropolitului Varlaam.

IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei si actualul loctiitor de Patriarh, membrii Sfantului Sinod si mai multi politicieni sunt asteptati, zilele acestea, la manastirea Secu din judetul Neamt.

Toti vor participa la cel mai important eveniment religios al anului din Moldova, canonizarea Mitropolitului Varlaam. Trecerea in randul sfintilor a ierarhului moldovean are loc cu doua saptamani inainte de alegerile pentru viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

"Urmeaza sa vedem cine ne va onora"

Slujba de canonizare va avea loc pe 29 august, de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cand este si hramul lacasului de cult.

Sfantul Varlaam al Moldovei va fi sarbatorit in calendarul ortodox pe 30 august. Slujba va fi oficiata de IPS Daniel, considerat favorit la scaunul de Patriarh.

"Au fost trimise invitatii asa cum prevede protocolul bisericesc si catre inalti prelati straini. Si membrii Sfantului Sinod au fost invitati si urmeaza sa vedem cine ne va onora pentru ca este posibil ca unii sa nu poata sosi la Secu din motive medicale sau pentru ca au alte treburi importante care nu sufera amanare", ne-a declarat arhimandritul Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu.

Tariceanu a confirmat, Basescu nu

La slujba de canonizare, la care sunt asteptati zeci de mii de pelerini din toate judetele Moldovei, si-au anuntat prezenta premierul Calin Popescu Tariceanu, membri ai guvernului, sefi de pardide politice si parlamentari.

Printre acestia se numara ministrii Varujan Vosganian, Adrian Iorgulescu, Cristian Adomnitei, Paul Pacuraru, si Adrian Cioroianu. La eveniment a fost invitat si seful statului, dar presedintele Traian Basescu nu si-a confirmat prezenta pana ieri.

Vizite la manastirile din Neamt

O parte dintre invitati vor sosi de astazi pentru ca la Manastirea Neamtului, intre orele 11.00 si 13.00, va avea loc colocviul "Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, slujitor al credintei si culturii crestine".

Invitatii vor vizita si Seminarul "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamtului, Manastirea Durau si Centrul Cultural Pastoral "Sfantul Daniil Sihastrul" din statiunea cu acelasi nume.

Vineri, pe 31 august, va fi organizat un pelerinaj pe muntele Ceahlau, la Manastirea "Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant", situata la circa 1.700 de metri altitudine si care a fost ridicata la initiativa IPS Daniel cu sprijinul printului Dimitrie Sturdza.

Serviti cu mancare de post

Toti credinciosii care vor participa la slujba de canonizare a Mitropolitului Varlaam vor primi mancare de post. "Este mare zor la bucataria manastirii in aceste zile. Pregatim bucate de post pentru ca miercuri nu se mananca de dulce. De altfel, la Secu nu se gatesc mancaruri din carne, ci doar din peste. Am cumparat in special legume, din banii manastirii si o parte din alimente ne-au fost donate", ne-a mai spus arhimandritul Vichentie Amariei.

La prepararea bucatelor trudesc circa 100 de oameni, calugari si sateni din comuna Vanatori. Acestia pregatesc zacusca, salata de vinete, salata orientala, chiftele din ciuperci, supa de rosii, bors de hribi, sarmale si ardei umpluti.

ACTIVITATE

Mitropolitul carturar

Mitropolitul Varlaam s-a remarcat prin traducerea in limba romana si tiparirea a zeci de carti religioase. In 1640 a infiintat o tipografie in incinta manastirii "Trei Ierarhi" din Iasi cu tiparnita si mesteri trimisi de la Kiev.

Cel care avea sa devina mitropolitul Varlaam s-a nascut in 1585, in Vrancea, primind numele Vasile la botez. S-a calugarit la manastirea Secu, unde ajunge staret in 1610. In 1632 a fost ales mitropolit al Moldovei, rang pe care avea sa-l detina pana la 1653. S-a stins din viata la sfarsitul anului 1657, fiind inhumat la manastirea Secu.

Dan Sofronia

 

 

 

.

28 August 2007

Vizualizari: 1692

Voteaza:

Inghesuiala la canonizare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact