Moaste pazite de bastoane

 

Ca sa evite busculada, oamenii legii au fost nevoiti sa faca un lant viu in jurul raclei Sfintei Parascheva, purtata pe strazile din centru in cadrul procesiunii "Calea Sfintilor".

 

Aproape cinci mii de credinciosi din toata tara au luat parte ieri dimineata la pelerinajul "Calea sfintilor". Moastele Sfintei Parascheva si cele ale Sfantului Nectarie de Eghina, aduse din Grecia, au fost purtate pe strazile din centrul Iasiului.

 

Putin dupa ora 8.00, clopotele Catedralei Mitropolitane au inceput sa bata.

Pe strazile din apropiere, zeci de oameni grabesc pasul pentru a prinde inceputul procesiunii. Multi dintre ei reusesc sa coboare cu greu din autobuzele arhipline, mai ales ca au dupa ei genti destul de voluminoase, spre nemultumirea celorlalti calatori.

 

Un grup isi filmeaza, cu o camera digitala, periplul prin Iasi. Strazile din zona sunt inchise, asa ca oamenii pot sa ajunga repede in fata Catedralei, unde maicutele care deschid procesiunea se pregatesc deja de plecare. Una dintre ele se chinuie sa imortalizeze, cu un telefon mobil, acest moment. Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita se afla in primele randuri ale alaiului. 

 

Lant de jandarmi in calea pelerinilor

 

Strada Crisan se dovedeste neincapatoare pentru multimea de oameni care insoteste procesiunea. Majoritatea vor sa se apropie cat mai mult de moaste, asa ca jandarmii se vad nevoiti sa se ia de mana si sa formeze un lant, pentru a-i impiedica. Cateva femei in varsta dau repede inapoi atunci cand dau cu ochii de militarii impozanti.

 

Pelerinii din primele randuri canta impreuna cu preotii si corul, preocupati in acelasi timp sa nu se rataceasca de cunoscuti si sa nu isi piarda bagajele. Cu mainile pline de ceara, protejeaza flacara lumanarilor ca sa nu arda hainele celor de langa ei.


Sute de babute in haine cernite tin cu greu pasul cu preotii. Isi trag putin sufletul la prima oprire, dupa numai cateva zeci de metri.

 

"Doamne, da-ne putere", sopteste una dintre ele, care duce o plasa in care se zareste o patura si o sticla de plastic.

 

Cu scaunul in spinare

Iesenii care locuiesc pe strazile pe care are loc procesiunea ies la poarta sau la geam. "Ai vazut, tocmai a trecut Sfanta", ii spune o batrana fetitei pe care o tine de mana si isi face semnul crucii. Cativa pusti se posteaza pe trotuar si injura, atunci cand pelerinii ii imping ca sa isi faca loc.

 

In fata Palatului Culturii, are loc ceremonia de primire a moastelor Sfantului Nectarie de Eghina. Un moment de odihna: lumea asculta, cu ochii in pamant, cuvintele preotilor. Obosite, cateva batranele se asaza pe scaunele de lemn, pe care le-au purtat tot drumul. Printre credinciosi isi fac loc si cativa vanzatori cu flori: cateva fire de crizanteme sau busuioc costa 5.000 de lei. Pelerinii sau trecatorii se chinuie sa faca poze cu telefonul mobil sau cu aparate foto.

 

Sute de kilometri la 80 de ani

Tanti Veronica are 80 de ani si vine de la Putna. "Nici nu mai stiu de cand vin aici, in fiecare an. De mult, maica. Ma linistesc dupa ce vin. Sunt bolnava si apoi ma simt mai bine", povesteste batrana.

 

Ana are 76 de ani si a venit cu trenul dintr-un sat din Barlad. De noua ani, vine in fiecare an la Iasi la Hramul Sfintei Parascheva. "M-a ajutat mult, inca de cand era fata la facultate. Am simtit ajutor", povesteste batrana. Procesiunea reincepe, dar batrana nu pleaca din loc. "Intai Sfanta si apoi noi", spune ea.

 

Multimea se apropie de Catedrala, in fata careia se vor aseza moastele celor doi Sfinti. La institutiile de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, angajatii au iesit in fata, la fereastra sau in balcoane. Printre pelerini, comerciantii de ocazie se grabesc sa isi refaca stocul de busuioc si crizanteme.

 

Aglomeratie

 

Pelerinii stau cate noua ore la rand

Jandarmii ieseni sustin ca, desi a fost aglomeratie, procesiunea "Calea Sfintilor" s-a derulat, anul acesta, fara incidente. "Ordinea a fost asigurata de aproape o suta de jandarmi. In total, avem aproximativ 250 de militari pe schimb. S-a facut un cordon de jur imprejurul raclei pentru ca oamenii sa nu se apropie foarte mult", ne-a declarat Mihai Cojocariu, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei iesene.

 

Dupa procesiune, credinciosii s-au asezat la coada pentru a se inchina in fata moastelor Sfintei Paraschiva si Sfantului Nectarie, depuse pe esplanada din fata Catedralei Mitropolitane. "Aproximativ 1.500 de persoane reusesc sa treaca intr-o ora prin fata raclelor. Cei care trec acum au stat aproximativ opt - noua ore la coada. Trecerea se desfasoara intr-un ritm alert", ne-a mai declarat aseara Cojocariu.

 

Amenzi pentru cersetori

Militarii stau in aceasta perioada cu ochii pe cersetori si ii alunga din zona Mitropoliei, pentru ca oamenii sa se poata ruga in liniste. Nu toti tin insa cont de avertismentele jandarmilor, asa ca cinci dintre ei au fost amendati cu cate un milion de lei vechi.

 

Coada de 2,5 kilometri

Din datele furnizate de Inspectoratul Judetean de Jandarmi, ieri seara asteptau peste 10.000 de credinciosi pentru a se inchina la moaste, iar coada avea peste 2,5 kilometri. In zona din apropierea Mitropoliei se aflau aproximativ 20.000 de pelerini.

 

Potrivit Jandarmeriei iesene, numarul total al pelerinilor care se afla in aceste zile la Iasi este greu de estimat, dar se crede ca este vorba de cateva sute de mii. Conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta Iasi a decis, ca in apropierea Mitropoliei, sa se afle in permanenta doua ambulante, dar pana ieri medicii si asistentii nu s-au confruntat cu situatii deosebite.

 

Administratia prezidentiala a anuntat ieri dupa-amiaza ca seful statului va participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Presedintele Traian Basescu este asteptat in aceasta dimineata la slujba de la Mitropolie.

Andreea Archip

 

Program

Hramul Catedralei Mitropolitane Iasi

Astazi

09.00 - 12.00 - Sfanta Liturghie (Catedrala Mitropolitana)

12.30 - Masa pelerinilor (Cantina de ajutor social)

18.00 - 19.00 Concert sustinut de Corul Academic "Gavril Muzicescu" al Filarmonicii "Moldova" (Catedrala Mitropolitana)

19.00 - 22.00 - Slujba de Priveghere pentru Duminica (Catedrala Mitropolitana)

Maine

10.00 - Procesiune cu moastele Sf. Nectarie de Eghina la biserica cu hramul "Sf. Nectarie" din cartierul Alexandru cel Bun

10.30 - Sfintirea altarului bisericii "Sf. Nectarie" din Iasi

Luni

16.00 - Procesiunea de plecare a moastelor Sf. Nectarie de la parohia "Sf. Nectarie" din Iasi catre Galati

18.00 - Procesiunea de reintroducere a moastelor Sfintei Parascheva in Catedrala Mitropolitana din Iasi

 

 

.

14 Octombrie 2006

Vizualizari: 3006

Voteaza:

Moaste pazite de bastoane 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact