Restaurare cu probleme la Manastirea Hurezi

 

In cei 16 ani de restaurare cu taraita, Manastirea Hurezi a fost foarte aproape de a se transforma intr-un kitsch, desi e cel mai reprezentativ complex de arhitectura in stil brancovenesc si monument UNESCO.

 

Ultima isprava a constructorilor cu viziuni moderne a fost aceea de dota turla bisericii cu geamuri termopan din aluminiu.  

"Nici nu vreau sa-mi amintesc de toate necazurile pe care le-am avut cu constructorul de-a lungul timpului. Nu stiu daca pana acum au facut 30% din totalul lucrarilor. Asta in conditiile in care am strans si noi sume destul de importante, prin Fundatia "Sfintii martiri Brancoveni", spune Pavelina Gagea, stareta lacasului.De altfel, maica stareta povesteste ca au fost nevoite sa cheltuiasca bani in plus pentru a schimba geamurile din turla bisericii.

"Pusesera termopane cu rama de aluminiu in turla bisericii. A trebuit sa chemam noi un mester din sat si sa inlocuim aluminiul cu rame de lemn, sa pastram cat de cat specificul monumentului. In urma sesizarilor privind calitatea lucrarilor executate de constructor, s-au perindat pe aici cinci comisii ministeriale. Niciuna nu a incheiat vreun raport", adauga stareta Pavelina Gagea.

In primavara acestui an, lucrarile executate de firma valceana Restor SRL au fost blocate de Inspectoratul de stat in Constructii (ISC), ca urmare a constatarii unor deficiente in modalitatea de executie, iar constructorul a fost amendat.

Amenzi pentru constructor

"Deficientele cele mai mari le-am constatat la executarea drenului de scurgere a apelor pluviale, la dalarea trotuarelor de piatra si la tencuiala de pe soclul bisericii. Niciuna dintre aceste lucrari nu era in conformitate cu proiectul, asa ca am dispus sistarea lucrarilor, remedierea deficientelor si am amendat constructorul si dirigintele de santier", spune Ion Nicolae, inspectorul-sef al ISC Valcea.

De altfel, acesta sustine ca firma Restor, cu un patron octogenar, are atat acreditare din partea ISC, cat si din partea MCC pentru a executa astfel de lucrari.

"Problema este ca firma a obtinut acreditarea pe cand avea si muncitori calificati. Acum e ca o echipa de fotbal ce a obtinut locul I in campionat, dar a ramas fara jucatori. Nu as putea sa spun cine protejeaza interesele acestei firme", sustine inspectorul Ion Nicolae.

 

.

17 Iulie 2007

Vizualizari: 1168

Voteaza:

Restaurare cu probleme la Manastirea Hurezi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE