Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti, proclamat sfant

 

 

Ieri, 21 mai 2006, ziua de sarbatorire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii catedralei patriarhale, in cadrul Sfintei Liturghii a avut loc proclamarea canonizarii lui Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti. In jurul orei 9,00, moastele mitropolitului Grigorie Dascalul au fost aduse in procesiune pe podiumul pe care a fost oficiata Sfanta Liturghie de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de arhierei, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si reprezentanti ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Sarbe, Patriarhiei Bulgare, Bisericii Greciei si Bisericii Ortodoxe Poloneze.

 

Proclamarea oficiala a canonizarii Mitropolitului Grigorie a avut loc in cadrul Sfintei Liturghii prin citirea Tomos-ului Sinodal de catre Prea Sfintitul Vicentiu Ploiesteanu, Episcop-vicar patriarhal, secretarul Sfantului Sinod, a Sinaxarului Sfantului Grigorie, intonarea troparului Sfantului si sfintirea icoanei Sfantului. In cuvantul adresat miilor de credinciosi aflati pe Dealul Patriarhiei, Prea Fericitul Parinte Teoctist a subliniat vredniciile Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, argumentand hotararea Sfantului Sinod de trecere in randul sfintilor a acestui mitropolit al Tarii Romanesti. Motivele principale care stau la baza canonizarii acestui sfant le constituie viata de sfintenie, activitatea pastoral-misionara si social-culturala de exceptie, precum si activitatea sa carturareasca.

Cu aceasta ocazie, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Grigorie de Thyateira si Marea Britanie a prezentat mesajul Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului.

 

Dupa proclamarea canonizarii, moastele Sfantului Grigorie Dascalul au fost asezate langa moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si Sfintilor Imparati Constantin si Elena, pe Dealul Patriarhiei, spre a fi venerate de credinciosi. De asemenea, a fost sfintita placa comemorativa asezata in apropierea catedralei patriarhale, pe locul in care a fost inmormantat mitropolitul Grigorie Dascalul la trecerea sa la cele vesnice (+1834).

 

Astazi, dupa oficierea Sfintei Liturghii la catedrala patriarhala, racla cu cinstitele moaste ale Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul este condusa in procesiune si asezata in biserica Manastirii Caldarusani.

.

22 Mai 2006

Vizualizari: 1515

Voteaza:

Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti, proclamat sfant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE