Impozitul religios - o solutie nemteasca cu sanse slabe in Romania

 

 

Biserica Ortodoxa Romna ar putea deveni independenta in totalitate fata de stat prin impunerea unui impozit religios, lucru putin probabil din cauza reticientei romnilor fata de introducerea unor noi taxe, a afirmat, vineri, mitropolitul Serafim al Germaniei si Europei Centrale. 
 

"În situatia in care se va ajunge la aceasta, Biserica va avea o autonomie, o independenta totala fata de stat. Ar fi ideal ca Biserica sa aiba propriile fonduri, propria finantare. În toata lumea aceasta credinciosii sustin Biserica, nu statul. Atunci cnd statul sprijina Biserica are si el, daca nu direct, indirect niste pretentii", a precizat mitropolitul Serafim, la incheierea vizitei la Patriarhia Romna a ministrului de interne bavarez, Gunther Beckstein.

Mitropolitul Germaniei si Europei Centrale a amintit de modelul german unde credinciosii platesc Bisericii sau cultului religios din care fac parte un impozit din salariu de opt la suta, din care statul retine doua sau trei procente "pentru ca face operatia". Impozitul este obligatoriu pentru toti credinciosii, iar in situatia in care acestia nu isi declara apartenenta la o Biserica sau cult religios, statul foloseste banii in alte scopuri. Totodata, plata acestui impozit scuteste contribuabilul de taxe suplimentare in cazul in care beneficiaza de servicii religioase.

 

Pe de alta parte, mitropolitul a subliniat cazul Mitropoliei Ortodoxe Romne pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, care a primit, in 2006, din partea autoritatilor landului Bavaria statutul de corporatie publica. Noul statut aduce scutiri de impozite pe cladirile existente si cele care vor fi construite, ajutoare financiare din partea statului bavarez, in functie de numarul de credinciosi, dar si posibilitatea de a impune credinciosilor un impozit religios.

 

Cu toate acestea, Serafim s-a aratat sceptic fata de posibilitatea retinerii unui impozit din veniturile credinciosilor romni din cauza "situatiei specifice" in care se afla acestia.

.

31 Iulie 2006

Vizualizari: 1098

Voteaza:

Impozitul religios - o solutie nemteasca cu sanse slabe in Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE