La Manastirea Secu, osemintele Mitropolitului Varlaam au fost gasite intacte

 

La Manastirea Secu se fac pregatiri intense in vederea evenimentului ce va avea loc aici, in luna august, la care sunt asteptati sa participe pelerini din toata Moldova si din alte regiuni ale tarii, precum si din Republica Moldova si Ucraina.

 

Este vorba despre slujba de canonizare a celui care s-a aflat in scaunul mitropolitan al Moldovei, in timpul domniei lui Vasile Lupu, intre anii 1632 si 1653.

 

Slujba se va savarsi de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cand este si hramul lacasului sfant de la Secu, de catre Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, impreuna cu un sobor de preoti si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

 

Arhimandritul Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, a informat ca au fost dezgropate ramasitele pamantesti ale Mitropolitului Varlaam.

 

Contrar celor notate de Nicolae Iorga, cu aproape o suta de ani in urma, conform carora mormantul Mitropolitului Varlaam de la Manastirea Secu ar fi fost jefuit, comunitatea monahala de aici a trait emotia de a constata ca osemintele sunt intacte, desi, de-a lungul secolelor, a fost de mai multe ori pradata.

 

De racla de argint in care vor fi asezate acestea se ocupa mesteri de la Monetaria Statului, prelucrarea efectuandu-se la rece, iar racla va fi suflata cu aur.

 

Pelerinii sunt asteptati cu tone de mancare: fasole, cartofi si preparate de post, iar pe 30 august se vor servi mancaruri de peste, la Manastirea Secu consumul de carne fiind interzis.

 

.

07 August 2007

Vizualizari: 1457

Voteaza:

La Manastirea Secu, osemintele Mitropolitului Varlaam au fost gasite intacte 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE