Manastirea Moldovita, in razboi cu Ministerul Culturii si Cultelor

 

Manastirea Moldovita, veche de aproape 500 de ani, si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor se judeca cu Ministerul Culturii si Cultelor pentru o constructie proiectata a se ridica la numai 70 de metri de zidurile monumentului! Consiliul judetean Suceava si MCC au autorizat si, respectiv, avizat extinderea unei locuinte si construirea unui nou imobil tip hotel la solicitarea Gabrielei Curelaru din comuna Vatra Moldovitei.

 

In avizul cu numarul 71/Z/2006, dat de Ministerul Culturii si Cultelor, se pune o singura conditie: "Invelitoarea utilizata sa fie de culoare gris sau neagra pentru a se armoniza cu cele din vecinatate".

 

In baza autorizatiei CJ Suceava si a avizului MCC, lucrarile de constructie urmau a se efectua la aproximativ 70 de metri de zidurile Manastirii Moldovita.

 

Comunitatea monahala de aici si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor au cerut ca avizul sa fie anulat, intrucat incalca grosolan legislatia privind protectia monumentelor istorice si de arta, mai exact a Legii 422/2001.

 

Numai ca judecatorii de la Curtea de Apel Suceava au respins cererea de suspendare a avizului MCC care nesocoteste legea.

Sentinta Curtii de Apel a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a retrimis cauza instantei de fond pentru rejudecare.

 

Intrucat manastirea face parte din patrimoniul UNESCO, maica Benedicta, stareta Moldovitei, a informat si acest for privind situatia creata la UNESCO, dupa cum a informat ambasadorul Andrei Magheru, printr-o adresa din 6 iulie a.c., problema este tratata cu mare atentie. In adresa, maica stareta este asigurata ca se vor face de indata toate demersurile la factorii guvernamentali din Romania.

 

Familia Curelaru sustine ca are in proprietate suprafata de 750 mp langa manastire, pe care conducerea acesteia ar fi vrut sa o ia pentru a amenaja o parcare, necesara derularii turismului.

 

"Noi le-am cerut suma de 50 mii de euro, dar ei nu au fost de acord cu acest pret si de aici a plecat toata nemultumirea. Cat priveste avizele legate de ridicarea constructiei, totul s-a facut oficial, cu respectarea legilor in vigoare".

 

 

 

 

.

10 Iulie 2007

Vizualizari: 1641

Voteaza:

Manastirea Moldovita, in razboi cu Ministerul Culturii si Cultelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE