"Codex Sinaiticus", cea mai veche Biblie, imprastiata in patru tari
Nu cu mult timp in urma, Biblioteca Britanica, Manastirea "Sfanta Ecaterina", de pe Muntele Sinai, Biblioteca Rusa din Sankt Petersburg, Biblioteca Universitara din Leipzig si alte institutii au anuntat ca lucreaza la un proiect comun de editare on-line a unuia dintre cele mai vechi manuscrise cunoscute ale Noului Testament, intitulat "Codex Sinaiticus". Acest document dateaza din secolul IV, iar proiectul va fi finalizat peste doi ani, cand textul integral va putea fi consultat on-line, gratuit, de toti cei care doresc acest lucru.
Celebrul manuscris mai contine, pe langa textul integral al Noului Testament, o parte importanta a Septuagintei si doua texte din Sfintii Parinti: "Epistola catre Barnaba" si "Pastorul lui Herma". Este scris cu litere unciale grecesti, pe un pergament din piele de vitel. Documentul a fost descoperit la Manastirea "Sfanta Ecaterina", de pe Muntele Sinai din Egipt, fiind unul dintre cele 50 de copii ale Sfintei Scripturi pe care Eusebiu de Cezareea le-a trimis Sfantului Imparat Constantin cel Mare.
Marea descoperire din chilia staretului
In anul 1859, aflandu-se in cea de-a treia vizita la celebra manastire de pe Muntele Sinai, Constantin von Tischendorf a descoperit manuscrisul despre care vorbim. In primele doua calatorii, el gasise fragmente importante din Vechiul Testament intr-un cos de gunoi. Cercetatorul fusese trimis in aceasta manastire de catre imparatul Alexandru al II-lea al Rusiei ca sa caute celelalte fragmente din Vechiul Testament despre care banuia ca se mai afla aici. Descoperirea celebrului codex a fost facuta din intamplare, chiar in ziua in care se pregatea sa plece spre casa, dezamagit ca nu gasise nimic din ceea ce spera sa gaseasca. Mergand insa in chilia staretului manastirii, a avut surpriza sa gaseasca infasurat in panza o copie a Septuagintei, pentru care venise de altfel special, deoarece el cunostea doat cateva fragmente descoperite in 1844. Bucuria a fost insa mare cand, cercetand manuscrisul, a descoperit ca, pe langa fragmentele de care avea nevoie, pergamentul mai cuprindea si o scriere completa a Noului Testament grecesc. Dupa mai multe negocieri, Tischendorf a reusit sa intre in posesia manuscrisului, pe care l-a trimis imparatului. La scurt timp, acesta a fost publicat in facsimil.
Un document scris, se pare, chiar in Egipt
Intregul codex are 346 de foi si jumatate, scrise pe patru coloane. Dintre acestea, 199 fac parte din Vechiul Testament, 147 si jumatate din Noul Testament, impreuna cu cele doua carti despre care am vorbit mai sus. Cartile Noului Testament sunt aranjate in aceasta ordine: cele patru Evanghelii, Epistolele lui Pavel, Faptele Apostolilor, Epistolele Catolice, Apocalipsa. Parti din Geneza si Numerii au fost descoperite ulterior in copertele altor carti si au fost trimise lui Tischendorf. Specialistii considera ca manuscrisul a ajuns in Palestina in secolul VI sau VII, speculandu-se ca ar fi fost scris in Egipt intre 330-350, de catre calugarii Manastirii "Sfanta Ecaterina".
Un manuscris inestimabil, rupt in patru
"Codex Sinaiticus" a fost cumparat de Biblioteca Britanica in 1933, de la Uniunea Sovietica, pentru 100.000 de lire sterline. Conducerea Manastirii "Sfanta Ecaterina" considera insa ca manuscrisul a fost furat si cere in continuare restituirea lui integrala. Interesant este ca aceasta Biblie, cea mai veche cunoscuta pana acum in lume, dupa ce a fost scoasa din Egipt, a fost dispersata in patru tari, din motive inca necunoscute, in institutele care acum s-au hotarat sa o publice on-line, in felul urmator: 43 de pagini la Biblioteca Universitara din Leipzig, cinci pagini la Sankt Petersburg, 342 de pagini la Londra, dupa ce au fost vandute de Stalin, iar 20 de pagini au ramas la Manastirea "Sfanta Ecaterina".
Dumitru Manolache
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.