Decesul Patriarhului, anchetat de Colegiul Medicilor si de Ministerul Sanatatii

 

Autopsia, obligatorie in cazul mortii lui Teoctist


Legea spune ca autopsia este obligatorie in toate decesele survenite in spital. In schimb, medicii considera ca acest lucru este optional si ca se face doar in momentul in care exista suspiciuni. In cazul Patriarhului Romaniei, cel care ar fi trebuit sa ceara autopsia era chiar medicul curant, adica cel care a semnat certificatul de deces. Consultul, internarea, interventia chirurgicala si ridicarea trupului neinsufletit la care a fost supus Teoctist au incalcat toate procedurile legale. Mai mult, asupra modului in care s-a efectuat operatia planeaza mari suspiciuni, adancite de tacerea celor din Institutul Fundeni.

Colegiul Medicilor din Bucuresti, dar si Ministerul Sanatatii s-au autosesizat si au declansat anchete pentru a elucida imprejurarile si cauza reala a mortii Patriarhului.

Potrivit Legii nr.104/2003, privind manipularea cadavrelor, autopsia anatomopatologica se efectueaza obligatoriu in toate decesele survenite in spital care nu sunt cazuri medico-legale si unde este necesara confirmarea, precizarea sau completarea diagnosticului clinic. "Pentru pacientii cu afectiuni cronice cunoscute, bine investigate, in conditiile in care apartinatorii nu au nici o rezerva asupra bolii si tratamentului aplicat si isi asuma in scris responsabilitatea pentru aceasta, se poate dispune neefectuarea autopsiei sub semnatura, de catre directorul spitalului, cu avizul sefului de sectie unde a fost internat decedatul, al medicului curant si serviciului de anatomie patologica", se arata in Legea nr.104/2003. In cazul Patriarhului, familia ar fi trebuit sa ia aceasta decizie, insa familia nu a avut nici un cuvant de spus, Biserica avand propriile reguli. "Autopsia medico-legala nu este obligatorie. Certificatul de deces se elibereaza dupa 24 de ore, dar moartea este declarata dupa ce s-a constatat ca nu mai exista functii vitale. Pacientul decedat este lasat, dupa momentul mortii, doua ore in sectie, pentru a se constata daca apare vreo schimbare, apoi este dus la morga, de unde familia il poate ridica. Corpul defunctului poate fi scos din spital si mai devreme de 24 de ore daca medicii din unitatea sanitara sunt de acord", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, medic legist si secretar general al Colegiului Medicilor din Romania. Medicii sustin ca oricine poate sesiza Procuratura in cazul unei morti suspecte, insa doar institutia stabileste daca declanseaza sau nu vreo ancheta si daca se face necropsie. In spital, cel care ar trebui sa anunte procuratura, daca considera ca este vorba despre o moarte suspecta, este seful de sectie.

Ancheta oficiala


Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti s-a autosesizat in legatura cu datele vehiculate in mass-media referitor la procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate Patriarhului Teoctist de catre prof. dr. Ionel Sinescu. "In conformitate cu reglementarile legale, Comisia va face demersurile oficiale necesare obtinerii documentelor medicale aflate in evidentele Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Fundeni, care vor fi analizate de catre expertii Comisiei. Evaluarea documentelor medicale si analiza efectuata de catre experti vor fi incluse in ordinea de zi a primei sedinte de lucru a Comisiei de Disciplina, decizia urmand a fi comunicata ulterior", se precizeaza intr-un comunicat semnat de prof. dr. Ioan Lascar, presedintele Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti. Presedintele CMB, prof. dr. Sorin Oprescu, sustine ca autosesizarea s-a facut in urma solicitarii Fundatiei Culturale Sarmizegetuza. Fundatia a transmis o scrisoare deschisa si ministrului internelor si reformei administrative, Cristian David, in care cerea o ancheta in cazul mortii Patriarhului. "In urma informatiilor de ultima ora pe care le-am obtinut din anturajul de prieteni al fostului patriarh privind moartea suspecta a Prea Fericitului Teoctist, va solicitam, domnule ministru, deschiderea unei anchete privind contextul desfasurarii operatiei de catre dr. Ionel Sinescu. A devenit clar ca Adormitul Intru Domnul, Teoctist, a fost operat fara existenta unui acord scris, pe propria raspundere, al fostului patriarh, fara informarea despre aceasta interventie chirurgicala a Sfantului Sinod si a executivului Patriarhiei B.O.R. Se cunoaste clar ca in 50% din asemenea cazuri, datorita varstei inaintate, intervine decesul. Unii medici afirma ca se putea monta o sonda medicala si nu trebuia anestezie totala. In acest sens, domnule ministru, cerem anchetarea doctorului Ionel Sinescu si a conducerii Clinicii de Urologie a Spitalului Fundeni, pentru a se stabili corect adevarul despre cauzele mortii fostului patriarh si pentru a nu exista nici o umbra de indoiala in legatura cu aceasta operatie suspecta in ochii numerosilor credinciosi ortodocsi", se arata in scrisoarea Fundatiei Culturale Sarmizegetuza.

Anestezia generala, dupa cea locala


Prof. dr. Sorin Oprescu sustine ca este posibil ca autopsia sa fie interzisa de canoanele bisericesti. "Si in cazul lui Nicolae Cajal religia nu a permis autopsia. Potrivit canoanelor evreiesti, trupul trebuia infasurat intr-un cearsaf si pus pe ciment. Noi insa am decis sa-l punem in sicriu cu drapelele Israelului si Romaniei, cu aprobarea rabinului, bineinteles. In cazul Patriarhului cred ca s-a facut anestezie locala, pentru endorezectia de adenom de prostata. Probabil ca un vas a sangerat, cum se intampla destul de frecvent in asemenea cazuri, si l-au pus din nou pe masa de operatie. Si tot probabil ca, la anestezia generala pe care i-au facut-o, Patriarhul a intrat in fibrilatie ventriculara, a fost resuscitat timp de 20 de minute, dupa care a fost declarat decesul", ne-a declarat prof. dr. Sorin Oprescu. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Mircea Cinteza, a afirmat ca ancheta se va desfasura luandu-se in considerare documentele existente, adica foaia de observatie, examenul clinic si examenele paraclinice. "Echipa care va cerceta acest caz este alcatuita din mai multi specialisti in domeniu. Dupa cercetare se va stabili gradul de eroare, care poate fi de o anumita marime. Este adevarat ca autopsia este cea mai importanta, dar aceasta se face numai daca exista suspiciuni. In unele cazuri este obligatorie autopsia, dar in altele exista explorari medicale, cum ar fi ecografia, tomografia, RMN, care inlocuiiesc necropsia. In plus, protocolul operator echivaleaza cu un diagnostic", ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteza.

Responsabilitatea pentru certificatul de deces


Vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania si seful Departamentului Jurisdictie a CMR, dr. Gheorghe Borcean, sustine ca autopsia este obligatorie doar daca moartea este suspecta. "Moartea unui om in varsta in urma unei interventii chirurgicale nu mai este suspecta. Certificatul de deces este eliberat de catre medicul care constata decesul, iar pentru acesta este o moarte clara. Medicul care a completat certificatul de deces isi asuma intreaga raspundere pentru diagnostic. In certificatul de deces trebuie trecute cauza mortii imediate, care este, la toti, stopul cardio-respirator, apoi cauza intermediara care a dus la stopul cardio-respirator si, in final, cauza initiala, bolile de fond de care suferea cel decedat. In cazul Patriarhului trebuia facuta o interventie pentru drenarea urinei, iar interventia implica anumite riscuri. Daca dr. Ursea ar fi stiut sa dreneze urina, n-ar mai fi fost nevoie de interventia doctorului Sinescu", ne-a precizat dr. Gheorghe Borcean. Trebuie precizat ca, in urma cu circa doi ani, prof. dr. Dan Tulbure declara, cu ocazia lansarii unui program de instruire a anestezistilor, ca, datorita metodelor moderne, anestezia generala nu mai este o contraindicatie pentru persoanele varstnice. Acesta se referea la un dispozitiv computerizat de ultima generatie care doza substantele anestezice.

Opt intrebari pentru organele de ancheta


De ce o operatie care trebuia sa dureze 40 de minute s-a desfasurat pe parcursul unei ore si jumatate?

Care este ora oficiala a inceperii operatiei si care este ora oficiala a declararii decesului?

Cate pungi de sange s-au folosit in timpul interventiei chirurgicale?

Exista vreo dovada ca Patriarhul si-a revenit din anestezie?

La fisa de internare a fost anexata cartea de identitate a Patriarhului, asa cum prevede legea?

S-a facut tratament preoperator pentru echilibrare?

Daca pacientul urma tratamente cu anticoagulante si antiagregante, acestea au fost intrerupte cu cel putin trei zile in urma, pentru a nu favoriza hemoragia?

Este adevarat ceea ce a afirmat prof. dr. Nicolae Ursea despre existenta unei infectii urinare, care produce inflamatii si favorizeaza hemoragia?

Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni,cercetata de Ministerul Sanatatii
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a dispus, ieri, o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni. Comisia urmeaza sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. "Am stabilit ca din echipa de control sa faca parte sase persoane, cate doua de la Directia de audit a Ministerului Sanatatii Publice, a Corpului de Control al MSP si a Inspectiei Sanitare de Stat. Este vorba despre modul in care au fost respectate anumite reglementari ale Contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale. Controlul a inceput chiar in aceasta zi. Institutul Clinic Fundeni este unitate medicala de elita subordonata direct ministrului sanatatii", a mai spus ministrul. Totodata, dupa semnalele aparute in presa, ministrul Sanatatii a cerut secretarului de stat pentru relatia cu Parlamentul, Ervin Szekely, sa sesizeze in scris Colegiul Medicilor din Romania despre acest caz.

Claudia Marcu

 

 

 

 

 

.

04 August 2007

Vizualizari: 1626

Voteaza:

Decesul Patriarhului, anchetat de Colegiul Medicilor si de Ministerul Sanatatii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE