Papa vrea sa inchida scandalul preotilor pedofili, cu ocazia primei vizite in SUA
Papa Benedict al XVI-lea isi incepe astazi prima sa vizita in Statele Unite, unde va pleda pentru drepturile omului in fata Adunarii Generale a ONU si va incerca sa intoarca pagina scandalului preotilor pedofili, care afecteaza de ani de zile Biserica catolica americana, transmite AFP. Programul acestei prime vizite a lui Benedict al XVI-lea, de origine germana, in Statele Unite, unde va sarbatori implinirea a 81 de ani si trei ani de pontificat cuprinde doua etape: Washington (15 - 18 aprilie) si New York (18 - 20 aprilie). Vizita sa de trei ore la sediul ONU de la New York va fi "evenimentul principal" al calatoriei, a declarat purtatorul de cuvnt al Vaticanului, Federico Lombardi.
In contextul in care ONU sarbatoreste implinirea a 60 de ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, discursul lui Benedict al XVI-lea "va fi concentrat pe aceasta tema, in special pe unitatea si indivizibilitatea drepturilor fundamentale ale omului", a declarat secretarul de stat al Vaticanului Tarcisio Bertone. Papa a dat recent dovada de severitate fata de ONU, organizatie pe care a acuzat-o ca apeleaza la o "logica relativista" care determina privilegierea unui consens in ceea ce priveste adevarul.
Succesorul lui Ioan Paul al II-lea a renuntat la criticile acestuia fata de interventia americana din Irak, dorind in prezent sa salveze de la dezastru comunitatea crestina redusa din aceasta tara. El va saluta insa, in fata presedintelui american, importanta pe care o acorda Statele Unite religiei in dezbaterea publica, spre deosebire de Europa. Dar aceasta calatorie va avea si o dimensiune pastorala, in contextul in care Biserica americana este fragilizata de o serie de scandaluri de pedofilie in care sunt implicati sute de preoti si mai multi episcopi. Vaticanul a dat asigurari ca Benedict al XVI-lea nu va ocoli aceasta problema, dar va face apel catre Biserica sa intoarca pagina, construind "o cultura (bazata - n.red.) pe integritate morala, justitie si incredere reciproca, in special in domeniul educatiei".
R.M.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.