Sarbatoare - Un miliard de suflete in Ramadan

 

Ramadanul, luna postului musulman, luna purificarii, unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului. Cel putin un miliard de suflete ale Planetei intra in acest week-end in Ramadan pe fondul tensiunilor cu Occidentul. Niciodata ura parca nu a fost mai mare. Cu atat mai mult, cu cat il implica tocmai pe Suveranul Pontif.

 

Aceasta luna sacra de post este una de pietate si de purificare pentru musulmani, dar, potrivit traditiei, este si o luna de lupte, de confruntari, o luna in care Jihadul (Razboiul sfant) se asigura ca este incununat de succes.

 

In Islamul contemporan, noteaza AFP, acest aspect traditional a disparut, in beneficiul ambiantei festive din cadrul lungilor seri petrecute in cadrul familiei, alaturi de cei dragi. Dar anumite grupari islamiste radicale, in special cele foarte active in Irak la ora actuala, au invocat si probabil vor continua sa invoce Ramadanul pentru a-si spori atacurile cu aceasta ocazie.

 

OBIECTIV. In acest an, tinta furiei extremistilor se focalizeaza pe o figura emblematica a crestinilor: Papa Benedict al XVI-lea. O afirmatie care nici macar nu-i apartinea, dar a fost asimilata cu imaginea sa, ca reprezentant al crestinilor, a facut ca Papa sa starneasca un val de proteste care au stabilit o legatura implicita intre Islam si violenta.

 

Deja grupari islamiste din Irak si din Fasia Gaza au amenintat cu atacarea unor obiective crestine, ba chiar a Vaticanului. Aripa irakiana a gruparii teroriste Al-Qaida a promis sa continue Jihadul "pana la infrangerea Occidentului". Ce-i reproseaza acestia Papei? Simpla citare, intr-un discurs rostit la 12 septembrie, a unui imparat bizantin, care a spus: "Arata-mi ce a adus nou Mahommed. Nu vei gasi decat lucruri rele si inumane, cum ar fi dreptul de a apara cu sabia credinta pe care o propovaduia".

 

DIN NOU. Controversa pe marginea subiectului declaratiilor lui Benedict al XVI-lea intervine la numai cateva luni de la manifestatiile violente si, in anumite cazuri chiar soldate cu morti, care au urmat publicarii in Europa, mai precis in Danemarca, a caricaturilor Profetului Mahommed, apreciate drept blasfemiatoare de catre musulmani.

 

CRUCIADA. Numerosi musulmani vad, de asemenea, in rolul jucat de marile puteri occidentale, precum Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, in conflictele regionale (Irak, teritoriile palestiniene, Liban, Afganistan) o noua "cruciada" contra religiei lor. De altfel, in acest sens sunt si absolut toate comunicatele belicoase ale teroristului numarul unu al planetei, Ossama ben Laden, si ale adjunctului sau, Ayman al-Zawahiri, care-i denumesc pe occidentali "cruciati".

Ironia sortii face ca taman in aceste tari occidentale blamate de extremistii musulmani sa aiba comunitati musulmane numeroase: Franta (in fruntea tarilor europene, cu circa cinci milioane de persoane), Marea Britanie, in care Islamul este cea de-a doua comunitate religioasa ca importanta.

 

Ca o reflectare anecdotica a acestei crispari antioccidentale, anul acesta, cele mai bune curmale de vanzare la Cairo poarta numele liderului militiilor siite libaneze proiraniene Hezbolah, Hassan Nasrallah. Acum doi ani, cand lumea musulmana era suparata pe masura interzicerii in Franta a valului islamic in scoli, curmalele purtau numele presedintelui francez, Jacques Chirac.

 

 Marina Constantinoiu

.

24 Septembrie 2006

Vizualizari: 5762

Voteaza:

Sarbatoare - Un miliard de suflete in Ramadan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE