555 de ani de la caderea Constantinopolului


555 de ani de la caderea Constantinopolului


Se implinesc, astazi, 555 de ani de la caderea Constantinopolului. Dupa un asediu de peste o luna si jumatate, la data de 29 mai 1453, Constantinopulul a fost cucerit de catre sultanul Mahomed al II-lea. Caderea Constantinopolului a insemnat si sfarsitul Imperiului Bizantin. Mai multe amanunte despre semnificatiile si urmarile acestui moment nefericit ne-a oferit acad. prof.
dr. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "Drama aceasta care s-a petrecut atunci a avut consecinte negative pentru intreaga Crestinatate, fiindca la Constantinopol era un centru politic, cultural, economic pe care nu-l atinsesera alte capitale europene si reprezenta un punct spre care priveau toate celelalte popoare din Europa cu admiratie si, de aceea, aceasta cadere a primei capitale crestine pe care a cunoscut-o omenirea s-a repercutat asupra intregii crestinatati. Dar, consecintele au fost pentru lumea ortodoxa, lumea rasariteana, fiindca odata cu caderea acestei capitale, Imperiul Otoman care se extinsesera in Asia Mica a trecut si in Peninsula Balcanica si toate tarile din sud-estul european au cazut sub dominatie otomana, iar Tarile Romane au intrat si ele intr-un fel de dependenta politica fata de Imperiul Otoman aproape 400 de ani. Dominatia aceasta a dus mari dezavanteje si politice, si religioase, si culturale in intregul sud-est european".

De asemenea, acad. prof. dr. Emilian Popescu ne-a mentionat si contextul in care Constantinopolul a fost cucerit de catre turci: "Vina pentru tragedia aceasta care s-a petrecut atunci o poarta si autoritatile bizantine, dar nu in asa mare masura cum o poarta intreaga Crestinatate, fiindca nu s-a putut uni pentru a lupta impotriva unui dusman, care la vremea respectiva nu era atat de puternic. Dupa aceea, s-a intarit cucerind sud-estul Europei si s-a extins in tarile europene cucerind Ungaria, ajungand pana la Viena si dominand o zona foarte mare din aceasta parte a Europei.
Cauzele sunt impartite si in ceea ce priveste responsabilitatea bizantinilor care n-au putut in ultimele secole sa gaseasca solutiile cele mai bune, politice si religioase, ca sa evite acest eveniment, dar tarile europene si papalitatea, in special, care avea un cuvant greu de spus la vremea respectiva in lumea europeana, au o responsabilitate si mai mare, fiindca nu s-au putut uni sa lupte, sa faca un front comun impotriva turcilor".
.

29 Mai 2008

Vizualizari: 953

Voteaza:

555 de ani de la caderea Constantinopolului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE