Episcopul Melchisedec Stefanescu, 'model pentru viata culturala a romanilor'

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului a organizat, in perioada 11-16 mai, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul, „Zilele Melchisedec Stefanescu“, editia a X-a. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata, ieri, la Catedrala arhiepiscopala din Roman de catre IPS Casian, alaturi de PS Ioachim Bacauanul, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a sute de credinciosi din intreaga eparhie.

Legatura sacra dintre Arhiepiscopia Dunarii de Jos si Arhiepiscopia Romanului si Bacaului

La finalul slujbei, IPS Casian a tinut un cuvant de invatatura in care a vorbit despre credinta ortodoxa si despre Sfintii Parinti de la primul Sinod Ecumenic. Inalt Preasfintia Sa a amintit faptul ca episcopul Melchisedec Stefanescu, de la a carei trecere la cele vesnice s-au implinit ieri 118 ani, a pastorit atat eparhia Galatiului, fiind primul episcop al Dunarii de Jos, cat si pe cea a Husilor si cea a Romanului. „PS Ioachim Bacauanul a multumit Arhiepiscopului Dunarii de Jos pentru ca a venit la aceste manifestari, fiind un reprezentant al eparhiei in care a pastorit episcopul Melchisedec Stefanescu. Preasfintia Sa a mai adaugat faptul ca intr-o perioada cum este cea de acum, in care nadejdea a inceput sa dispara, il pomenim pe episcopul Melchisedec Stefanescu, cel care va ramane un model atat pentru Biserica, cat si pentru viata culturala a romanilor. Episcopul-Vicar al Eparhiei Romanului si Bacaului a vorbit si despre legatura sacra dintre Arhiepiscopia Dunarii de Jos si Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, realizata prin episcopul Melchisedec Stefanescu“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector in probleme de tineret si mass-media al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. PS Ioachim Bacauanul a oferit Inalt Preasfintitului Casian medalia jubiliara „600 de ani de la atestarea documentara a Episcopiei Romanului“ si o icoana a Sfintei Cuvioase Parascheva.

Parastas la mormantul fostului episcop al Romanului

Soborul de ierarhi, preoti si diaconi, alaturi de credinciosi, avand in mijlocul lor portretul episcopului Melchisedec Stefanescu, s-a indreptat catre capela marelui ierarh, aflata in apropierea Centrului eparhial de la Roman. La mormantul episcopului Melchisedec a fost oficiata o slujba de pomenire, la finalul careia, cei doi ierarhi au rostit alocutiuni omagiale. Pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a citit cuvantul pe care episcopul Lucian Triteanu l-a rostit atunci cand s-au implinit 50 de ani de la trecerea la cele vesnice a episcopului Melchisedec. „A urmat alocutiunea Inalt Preasfintitului Parinte Casian care a remarcat faptul ca trebuie sa existe o continuitate in cinstirea episcopului Melchisedec Stefanescu, cel care a iubit atat de mult Biserica si poporul roman prin viata si activitatea sa. IPS Casian a marturisit ca a ramas impresionat de modul in care episcopul Melchisedec Stefanescu este cinstit in Eparhia Romanului si Bacaului, acest lucru dovedind ca fostul ierarh al Episcopiei Romanului nu a murit, ci traieste prin slujbele, evocarile si prin referirile care se fac in permanenta la numele sau (un exemplu fiind Fundatia «Melchisedec Stefanescu» a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, coordonata de PS Ioachim Bacauanul)“, a mai spus pr. inspector Constantin Gherasim.

Simpozion omagial

Cu prilejul „Zilelor Episcop Melchisedec Stefanescu“, derulate anul acesta sub semnul serbarii a 125 de ani de la proclamarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, sambata, la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Roman a avut loc Simpozionul „Episcopul Melchisedec Stefanescu, parintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane“. La parterul scolii a fost organizata o expozitie foto-documentara, iar apoi, in sala de conferinte a seminarului a urmat simpozionul propriu-zis, cuvantul de deschidere apartinand PS Ioachim Bacauanul. „IPS Casian a tinut o prelegere exhaustiva a vietii si activitatii episcopului Melchisedec Stefanescu, pe baza unor documente pe care le-a adus, le-a prezentat si le-a explicat celor prezenti la simpozion. Au mai luat cuvantul prof. univ. dr. Tudor Ghideanu, prof. univ. dr. Vasile Vasile si diac. Iulian Cozorel, inspector eparhial al Episcopiei Husilor, care a vorbit despre legaturile episcopului Melchisedec cu Eparhia Husilor“, a mai adaugat pr. Constantin Gherasim. A urmat lansarea cartii „Episcopul Melchisedec Stefanescu - eminent ierarh, pedagog si om de cultura“ de prof. univ. dr. Vasile Vasile, prezentare de Mioara Ignat, inspector cultural al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, si a volumului „Autocefalie si Patriarhie“ de prof. univ. dr. Tudor Ghideanu, prezentare Emilia }utuianu. Au fost acordate diplome si cadouri copiilor care au participat la concursul scolar interjudetean „Episcopul Melchisedec Stefanescu, personalitate eclesiala si culturala“, dar si elevilor din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului care au participat la faza nationala a Olimpiadei de Religie. Corul „Laudamus“, al Seminarului „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Roman, si Corul „Adoramus“, al studentilor teologi din Eparhia Romanului si Bacaului, au sustinut un concert de cantari religioase. PS Ioachim Bacauanul a oferit cate o diploma de excelenta Inalt Preasfintitului Casian si, prin diac. Iulian Cozorel, Preasfintitului Corneliu, Episcopul Husilor.

„Parintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane“, la Bacau

Episcopul Melchisedec Stefanescu a fost comemorat pe 11 mai, in prima zi a manifestarilor care i-au fost dedicate prin Simpozionul „Episcopul Melchisedec Stefanescu, parintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane“. Manifestarea a avut loc in sala de conferinte a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacau, fiind organizat de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, in colaborare cu institutia culturala mai sus amintita. Despre episcopul Melchisedec Stefanescu au vorbit prof. dr. Ioan Mitrea, protos. Pimen Costea, pr. dr. Florin }uscanu, protopop al Protopopiatului Roman, si prof. dr. Marius Iustina. Evenimentul a continuat cu prezentarea cartii „Episcopul Melchisedec Stefanescu - eminent ierarh, pedagog si om de cultura“.

O viata dedicata culturii

Episcopul Melchisedec Stefanescu s-a nascut la 15 februarie 1823, in localitatea Garcina din judetul Neamt, intr-o familie de preot, si a decedat la 16 mai 1892, in Roman. A facut studii la Seminarul de la Socola (1834-1841 si 1842/43), apoi la Academia duhovniceasca din Kiev (1848-1851), unde a obtinut titlul de „Magistru in teologie si litere“. A fost invatator in Serbesti - Neamt (1841-1842), profesor suplinitor la Seminarul de la Socola (1843-1848), din nou profesor la acelasi seminar (1851-1856), apoi profesor si director la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Husi (1856-1861). S-a calugarit cu numele Melchisedec (1843), fiind hirotonit ierodiacon (1844) la Socola, apoi ieronionah in Lavra Pecerska din Kiev (1851), protosinghel (1952) si arhimandrit (1853). A fost loctiitor de episcop la Husi (1861-1864), fiind hirotonit arhiereu cu titlul „Tripoleos“ in 1862, loctiitor (1864), apoi episcop eparhiot - numit prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza - al noii eparhii a Dunarii de Jos, cu resedinta in Ismail (1865-1879). La 22 februarie 1879 este ales episcop al Romanului, unde a pastorit pana la moarte. (Constantin CIOFU)

Sursa: mmb.ro

17 Mai 2010

Vizualizari: 874

Voteaza:

Episcopul Melchisedec Stefanescu, 'model pentru viata culturala a romanilor' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE