Examenul de competenta profesionala la seminariile teologice din Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Elevii seminariilor teologice din tara sustin la sfarsitul clasei a XII-a examenul de competenta profesionala.  La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt lucrarile de atestat au fost sustinute in perioada 25-27 mai 2009 de catre trei clase de absolventi, doua clase la cursurile de zi si o clasa la Sectia „Teologie Pastorala pentru monahi“. La aceste examene s-au inscris 55 de absolventi. Absolventii au prezentat lucrari scrise la disciplinele Teologie Dogmatica si Studii biblice. Pe 26 mai seminaristii au sustinut examen oral la disciplinele Omiletica-Catehetica, Tipic - Liturgica si Muzica.



Lucrarile de atestat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Imp. Constantin si Elena“ din Piatra Neamt au fost sustinute in perioada 4-5 mai 2009. Comisia de evaluare, prezidata de pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic de la Piatra Neamt, l-a avut ca vicepresedinte pe pr. lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, in calitate de delegat eparhial. Pe 5 mai s-au desfasurat probele practice la diciplinele Tipic bisericesc - Liturgica, Muzica bisericeasca si Predica si Cateheza. La acest examen s-au inscris 17 elevi, fiind promovat de 16.

Lucrarile de atestat de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botosani au fost sutinute de elevii de la Sectia Teologie pastorala (28 elevi) si Patrimoniu (25 elevi) in perioada 18-19 mai 2009. La ambele sectii au fost respinsi câte doi candidati. Din comisia de examinare, condusa de pr. Grigore Diaconu, directorul seminarului, a facut parte si prof. univ. dr. Ioan Cristinel Tesu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi. Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamt“ din Dorohoi au sustinut lucrarea de competenta profesionala in perioada 18-19 mai 2009. In prima zi s-au sustinut lucrarile scrise si proba orala la disciplina Catehetica-Omiletica, iar a doua zi s-au sustinut probele Liturgica, respectiv Muzica. Delegatul Centrului Eparhial Iasi a fost pr. conf. univ. dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iasi 26 de seminaristi au sustinut atestatul la Sectia Teologie pastorala si 21 de elevi la Sectia Patrimoniu. Comisia a fost formata din profesori de la Seminarul Teologic din Iasi si a fost condusa de pr. prof. Dragos Bahrim, directorul seminarului. La Sectia Teologie pastorala elevii au sustinut o tema de specialitate, subiectele fiind de Teologie Dogmatica si Teologie Biblica si o proba practica la Liturgica si Muzica bisericeasca, Predica si Cateheza.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Roman examenul de competenta profesionala a fost sustinut 25 de elevi din clasa a XII-a si de 14 elevi de la frecventa redusa. Lucrarile de atestat au fost sutinute pe 26 mai 2009, iar proba orala a avut loc pe 27 mai la disciplinele Catehetica - Omiletica, Muzica bisericeasca, Tipic bisericesc - Liturgica. Dupa cum ne-a relatat pr. prof. Ioan Bârliba, directorul seminarului, comisia de examinare a fost formata din profesorii seminarului.

Elevii Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava au sustinut lucrarile de atestat in perioada 29-30 mai 2009. Pe 29 mai au avut loc probele practice la Omiletica-Catehetica, Tipic bisericesc - Liturgica si Muzica bisericeasca, iar pe 30 mai au fost sustinute lucrarile de specialitate din Dogmatica si Studiul Vechiului si Noului Testament. Cei 29 de candidati inscrisi au promovat lucrarea de atestat. Comisia de examinare a fost condusa de pr. prof. Ion Popovici, directorul seminarului. Lucrarile de atestat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Gura de Aur“ din Husi vor fi sustinute la disciplina Dogmatica de 16 elevi din clasa a XII-a si vor avea loc marti, 9 iunie 2009. Comisia de examinare va fi prezidata de PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Husilor, alaturi de diac. Andrei Dragos Zagrean, directorul seminarului.


Sursa: mmb.ro

.

05 Iunie 2009

Vizualizari: 734

Voteaza:

Examenul de competenta profesionala la seminariile teologice din Mitropolia Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE