IPS Teofan a resfintit biserica parohiei Runcu

In Duminica a doua dupa Pasti, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a resfintit Biserica cu hramurile 'Nasterea Maicii Domnului' si 'Sf. Ap. Petru si Pavel' din parohia Runcu, Protopopiatul Iasi 1. De dimineata, pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iasi 1, alaturi de soborul de preoti, autoritatile locale si numerosi copii imbracati in costume nationale l-au intampinat pe Inalt Preasfintitul Parinte Teofan.

Sfantul lacas retarnosit duminica a fost ridicat in anul 1954 si sfintit prima data pe 28 octombrie 1961 de catre vrednicul de pomenire episcop Partenie Ciopron. Dupa randuiala slujbei la exteriorul lacasului de inchinaciune, a urmat sfintirea sfantului altar. Slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita de catre Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, inconjurat de un sobor de 30 de preoti si diaconi, pe un podium amenajat in curtea bisericii parohiale. Din soborul de preoti au facut parte protos. Hrisostom Radasanu, consilier in Sectorul Invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Iasilor, si pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Sf. Ioan Iacob Hozevitul' din Dorohoi. In cadrul Sfintei Liturghii, monahul Nifon Bardan de la Manastirea Nechit din judetul Neamt a fost hirotonit ierodiacon. Raspunsurile la strana au fost date de un grup de tineri seminaristi si absolventi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Parintele Mitropolit a rostit un cuvant de invatatura in care a amintit ca anul acesta in Duminica Sfantului Ap. Toma Biserica il pomeneste si pe Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica. Facand referire apoi la textul Evangheliei, IPS Teofan a explicat: 'Faptul ca Sf. Ap. Toma s-a incredintat de Inviere nu inseamna ca au disparut cei care se indoiesc de adevarul Invierii. Oamenii simt nevoia sa se arate adevarul Invierii pentru a crede in Mantuitorul Hristos. Sf. Ap. Pavel ne spune ca Hristos este fratele nostru mai mare. Pe de o parte il avem frate geaman pe Sf. Ap. Toma, pe de alta parte, suntem fratii mai mici ai Mantuitorului Iisus Hristos, Adevarul in esenta. Cei care au parcurs drumul indoielilor, al framantarilor launtrice, dupa ce au fost patrunsi de adevarul Invierii, au fost cuprinsi de o pace adanca. Nu poti avea pace daca stii ca viata ta se sfarseste cu moartea. Daca omul se deschide spre adevarul Invierii, o pace de nedescris se asaza in inima lui'. La finalul slujbei, pr. protopop Constantin Andrei a vorbit despre lucrarile care s-au efectuat in ultimii zece ani, sub pastorirea parintelui paroh Constantin Florin Nicai, cu sprijinul Consiliului parohial, al credinciosilor si al sponsorilor. In acelasi timp, pr. protopop a multumit Inalt Preasfintitului Parinte Teofan pentru ca a resfintit biserica parohiei Runcu, evidentiind bucuria pe care au avut-o preotii care au slujit alaturi de Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Parintele paroh Constantin Florin Nicai a primit din partea IPS Teofan Diploma de Onoare 'Stefan cel Mare si Sfant', iar persoanele care s-au evidentiat in sustinerea lucrarilor la Biserica 'Nasterea Maicii Domnului' au primit, de asemenea, distinctii de vrednicie. La randul sau, Parintele Mitropolit a primit din partea parohului de la Runcu o icoana a Maicii Domnului.

Sursa: mmb.ro

.

13 Aprilie 2010

Vizualizari: 451

Voteaza:

IPS Teofan a resfintit biserica parohiei Runcu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE