La Radauti, Moldova a aniversat 650 de ani de la intemeiere

Manastirea Bogdana din municipiul Radauti, in parteneriat cu Patriarhia Romana, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, a organizat sambata, 3 octombrie 2009, un simpozion cu prilejul implinirii a 650 de ani de la intemeierea Moldovei. La acest eveniment au participat ierarhi ai Bisericii noastre, preoti, academicieni, profesori si arheologi, care au prezentat comunicari legate de inceputurile istorice ale Moldovei.

Programul Simpozionului „650 de ani (1359-2009) - Radauti si intemeierea Moldovei - Biserica «Sf. Nicolae» - Manastirea Bogdana din Radauti - Panteonul Moldovei“ a inceput vineri, 2 octombrie, cand a fost adusa, de la Catedrala mitropolitana din Iasi, racla cu 12 particele din moastele mai multor sfinti ai Bisericii Ortodoxe, si a continuat sambata dimineata cu oficierea Sfintei Liturghii in Biserica „Sfantul Ierarh Nicolae“, a Manastirii Bogdana, de catre Inalt Preasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si de PS Ioachim Bacauanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi. La final a avut loc o slujba de pomenire pentru ctitorii acestui sfant lacas, iar de la ora 10:00 au debutat lucrarile simpozionului prin cuvantul de bun-venit adresat celor prezenti de catre arhim.

Iustin Dragomir, staretul Manastirii Bogdana. „Pentru constiinta romaneasca, Radautiul isi merita numele de vatra a istoriei noastre, avand o semnificatie deosebita in geografia culturala si cultuala a Romaniei. Pe aceste locuri unde trecutul se intalneste la tot locul cu actualitatea, unde legenda traieste in sufletul oamenilor, gasim un nucleu de cea mai autentica si mai nealterata viata crestin-ortodoxa romaneasca. Oamenii locului au participat activ si organic la toate suferintele si izbanzile neamului romanesc prin bratul intemeietor al voievodului Bogdan. Intalnirea ierarhilor cu slujitorii stiintei aici, la Radauti, este un bun prilej pentru a descifra sensurile acestei mosteniri si de a reda polivalenta spiritului procreator al oamenilor de pe aceste meleaguri, care s-au afirmat prin temeinicia faptelor, prin cuvantul hotarat si expresiv. Pretuirea noastra pentru tot ceea ce ne-a lasat ca mostenire generatia lui Bogdan I Intemeietorul este cu atat mai vie cu cat la tot pasul ii intalnim realizarile, marturiile unei epoci de maretie nationala“, a remarcat arhim. Iustin Dragomir.

A urmat cuvantul de binecuvantare al IPS Pimen, care a amintit de slujba de pomenire pentru ctitorii Manastirii Bogdana, ce a avut loc in aceasta veche ctitorie voievodala, exprimandu-si bucuria pentru prezenta unor personalitati marcante la acest simpozion. „Biserica, intre alte merite, il are si pe acesta de a pastra documente privind istoria poporului. In orice document al istoriei noastre suntem trimisi la ceea ce a creat si a lasat Biserica. Ceea ce a creat Biserica ramane peste veacuri, pentru ca valorile sunt legate de Dumnezeu. In locurile din tara noastra unde s-au facut cercetari arheologice sunt urme mai mici sau mai mari de biserici“, a afirmat Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Dupa ce a fost citita comunicarea trimisa de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, de catre pr. Florin Tuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, PS Ioachim Bacauanul a amintit in alocutiunea sa faptul ca, in ultimii ani, mai multi voievozi au fost canonizati de Biserica Ortodoxa Romana si ca poporul roman are datoria sa contribuie la pastrarea credintei care a fost aparata de inaintasii nostri. „Poporul roman a trait autentic Evanghelia si istoria. Ne place sa spunem ca poporul roman s-a nascut crestin. Avem datoria sacra sa transmitem si noi urmasilor ceea ce au facut inaintasii, ca prin aceasta sa contribuim cu o caramida care ne este randuita noua la edificiul spiritualitatii inaintasilor“, a spus Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Academicianul Razvan Theodorescu a prezentat o comunicare cu titlul „Relatii confesionale europene si istorie romaneasca in a doua jumatate a secolului al XIV-lea“, iar alti noua participanti si-au expus referatele in cea de-a doua parte a simpozionului. Cele 20 de comunicari cu prilejul implinirii a 650 de ani de la intemeierea Moldovei au fost cuprinse in volumul „Radauti si intemeierea Moldovei - 650 de ani (1359-2009)“, aparut alaturi de volumul „Cronica Episcopiei de Radauti“, de Dimitrie Dan, la Editura BASILICA, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

„Radautiul este «Panteonul Moldovei», iar in Biserica «Sfantul Ierarh Nicolae» a Manastirii Bogdana din Radauti sunt inmormantati primii cinci domnitori ai Tarii Moldovei. Anul 1359 este unul conventional pentru intemeierea Moldovei, iar Radautii au jucat un rol important in intemeierea acestui stat de la Carpati la Nistru“, a declarat arhid. dr. Vasile Demciuc, moderatorul simpozionului.

Sursa: mmb.ro

.

05 Octombrie 2009

Vizualizari: 621

Voteaza:

La Radauti, Moldova a aniversat 650 de ani de la intemeiere 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE