Pe 27 decembrie va avea loc pomenirea parintelui Paisie Olaru, la Manastirea Sihastria

Parintele Paisie Olaru, de la a carui trecere la Domnul s-au implinit 15 ani, va fi comemorat pe data de 27 decembrie, la Manastirea Sihastria. In a treia zi de Craciun va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu alti ierarhi-membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care va fi savarsita o slujba de pomenire. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit detalii: 'In ziua pomenirii Sfantului marelui mucenic si arhidiacon Stefan, in a treia zi dupa Nasterea Mantuitorului, la Manastirea Sihastria, intr-un cadru solemn, va fi comemorat parintele Paisie. Prin rugaciunile care se vor inalta printr-o Liturghie arhiereasca savarsita de catre IPS Mitropolit Daniel si de catre alti membri ai Sfantului Sinod, care vor fi invitati cu acest prilej, si de catre staretii si egumenii de la manastirile si schiturile din judetul Neamt, dar si de la unele manastiri din eparhie. La aceasta sarbatoare sunt asteptati cei mai multi dintre fiii duhovnicesti ai parintelui Paisie'.



Cu prilejul implinirii a 15 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Paisie Olaru, la Manastirea Sihastria, in data de 27 decembrie, vor fi lansate doua volume publicate de catre Editura Trinitas. Tot atunci va fi prezentat un CD dedicat parintelui Paisie, precum si o medalie jubiliara. Din nou, cu amanunte, parintele arhimandrit Timotei Aioanei: 'Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei are in tipar si pana la sfarsitul saptamanii vor iesi de sub tipar doua carti, una dintre ele semnata chiar de parintele Paisie, 'Spre poarta raiului. Da-le Doamne un coltisor de rai', deci, parintele Paisie cu cateva evocari ale unor parinti din manastirile Moldovei pe care i-a cunoscut in timpul vietii sale si, de asemenea, o culegere de marturii de la ierarhi, de la preoti, de la oameni de cultura, de la cativa ucenici de-ai parintelui Paisie care l-au cunoscut, mai mult de 60 de marturii reunite intr-o carte, carte care se numeste 'Parintele ieroschimonah Paisie Olaru-povatuitor spre poarta raiului. In memoriam'. Aceste doua carti vor fi lansate atunci la Manastirea Sihastria si, de asemenea, se pregateste o medalie jubiliara si un CD cu vocea plina de har, vocea pacificatoare a parintelui Paisie Olaru'.

Nascut in 1897, in satul Stroiesti, Botosani, parintele Paisie Olaru a intrat in viata monahala la Schitul Cozancea din apropiere, in anul 1921. A fost hirotonit diacon in anul 1943, iar patru ani mai tarziu preot. In anul 1947 s-a retras la Manastirea Sihastria, apoi o perioada a vietuit la Schitul Sihla. Din 1985 si pana pe 18 octombrie 1990, cand a trecut la cele vesnice, a locuit in chilia sa de la Manastirea Sihastria. Despre personalitatea parintelui Paisie Olaru ne-a vorbit tot parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'Parintele Paisie Olaru a fost poate cel mai mare calugar al veacului XX. El a fost un mare rugator, a fost un calugar smerit, a fost un om care a iertat permanent pacatele oamenilor si care a plans pentru aceste pacate. De aceea, la chilia sa au venit mai ales in ultimii 20 de ani ai vietii sale, la Sihla si apoi la Sihastria, mii de oameni din toata tara, dar si de dincolo de hotarele tarii. Au venit episcopi, au venit oameni de cultura, au venit oameni simpli, multi dintre ei se spovedeau la el, dar au venit si oameni de dincolo de hotarele tarii. A fost un calugar cum numai 'Patericul' prezinta in paginile sale, cum numai cartile filocalice ne vorbesc despre oamenii aceea care erau atinsi de sfintenie.
Asa a fost si parintele Paisie'.

.

23 Decembrie 2005

Vizualizari: 1807

Voteaza:

Pe 27 decembrie va avea loc pomenirea parintelui Paisie Olaru, la Manastirea Sihastria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE