Pelerinajul de Florii in Arhiepiscopia Iasilor

Cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor vor organiza sambata, 11 aprilie 2009, pelerinaje dedicate Intrarii Domnului in Ierusalim.

La Iasi, pelerinajul de Florii va incepe la ora 16:00. Organizatorii pelerinajului de Florii de la Iasi sunt Protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2, Biserica "Intrarea Domnului in Ierusalim“ si Institutul Cultural Misionar TRINITAS al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La ora 15:00 va avea loc Vecernia Intrarii Domnului in Ierusalim la Biserica "Sf. Ap.

Petru si Pavel“ - Barboi, care va fi oficiata de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

La ora 16:30, dupa binecuvantarea salciilor, procesiunea va avea urmatorul traseu: Biserica Barboi - str. Elena Doamna - Biserica Alba - bd. Anastasie Panu - Biserica Barnovschi - Biserica "Sf. Nicolae Domnesc“ - bd. Stefan cel Mare si Sfant - Biserica "Sfintii Trei Ierarhi“ - Catedrala mitropolitana din Iasi. La Catedrala mitropolitana din Iasi, credinciosii vor fi asteptati de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care va citi rugaciunea de sfintire a salciilor si ii va binecuvanta pe pelerini. La ora 18:00, tot la Catedrala, va avea loc un concert de muzica religioasa, sustinut de corul barbatesc al Facultatii de Teologie "Dumitru Staniloae“ a Universitatii "Al. I. Cuza“ din Iasi. La ora 18:15, preotii vor merge la Biserica "Intrarea Domnului in Ierusalim“ din cartierul iesean Tatarasi, biserica care isi va serba hramul.

Preotii si credinciosii de la cele cinci biserici din Pascani vor pleca catre Piata Centrala a orasului, unde va avea loc o slujba si un moment cultural religios pregatit de copii. Pe parcursul pelerinajului se vor intona cantari specifice sarbatorii Floriilor.

Pelerinajul de Florii din orasul Harlau va incepe la ora 14:00 si va avea urmatorul traseu: parohia "Sf. Vasile cel Mare“ - Capela "Sf. Pantelimon“ a Centrului de ingrijire si asistenta Harlau - parohia "Sf. Dumitru“ - parohia "Sf. Nicolae“ - Biserica "Sf. Gheorghe“. "La Biserica "Sf. Gheorghe" din Harlau va fi vernisata si o expozitie de icoane pe sticla si lemn, intitulata "Ferestre spre cer", a copiilor de la Scoala "Petru Rares" si de la Scoala Generala Parcovaci. La pelerinaj vor participa preotii si credinciosii din orasul Harlau, care vor intona cantari religioase specifice acestei perioade“, a spus pr. Nicolae Craciun, protoiereu al Protopopiatului Harlau.

Pelerinajul de Florii din orasul Botosani va avea urmatorul traseu: Biserica "Sf. Dimitrie“ - "Biserica "Sf. Vasile cel Mare“ - bd. Mihai Eminescu - Biserica "Intampinarea Domnului“ - str. Calea Nationala - Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel“.

Credinciosii din orasul Dorohoi care vor participa sambata la pelerinajul de Florii se vor intalni la ora 13:30 la Biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena“, unde se va savarsi slujba Vecerniei si sfintirea stalparilor. "Se va porni in procesiune pe bd. Victoriei, ne vom opri la Biserica "Sf. Vineri", vom parcurge centrul orasului, iar apoi vom ajunge la Biserica "Sf. Nicolae", unde se va citi Acatistul dreptului Lazar“, a declarat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

In orasul Darabani, pelerinajul de Florii va incepe la ora 16:00, cand se va pleca de la Biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena“. Se va citi rugaciunea de binecuvantare a salciilor si a florilor, care vor fi impartite credinciosilor. "Copiii prezenti vor purta sfintele icoane, iar o parte dintre barbati va duce prapurii (steag bisericesc purtat la procesiuni sau la alte solemnitati religioase) si Sfanta Cruce. De la Biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena" vom merge in procesiune la troita de langa Primaria orasului Darabani. Aici vom rosti rugaciuni pentru cei adormiti. Vom continua procesiunea la Biserica "Sf. Nicolae", unde vom oficia slujba Vecerniei, la finalul careia se va rosti un cuvant de invatatura“, a declarat pr. Constantin Panzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

Pelerinajul de Florii din orasul Saveni va incepe la ora 12:00, cu plecare de la Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe“, spre Biserica "Sf. Nicolae“. Vor participa credinciosii din parohia "Sf. Nicolae“ si parohia "Sf. M. Mc. Gheorghe“. "Vom incepe pelerinajul cu o rugaciune de binecuvantare. La Biserica "Sf. Nicolae" vom face o slujba de multumire, dupa care ii vom binecuvanta pe toti credinciosii“, a spus pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Saveni.

Credinciosii din orasul Piatra Neamt vor participa la pelerinajul de Florii ce va incepe de la Biserica "Sf. Ioan“ - Maratei, spre Biserica "Sf. Ioan“ - Domnesc. Acest traseu strabate o mare parte a orasului. "Se va citi din Sfanta Evanghelie, iar corurile parohiilor vor intona piese religioase specifice perioadei. Cand vom ajunge la Biserica "Sf. Ioan" - Domnesc vom oficia slujba Vecerniei, care va fi urmata de un cuvant de invatatura“, a declarat pr. Dumitru Ailincai, protopop al Protopopiatului Piatra Neamt.

Sambata, in jurul orei 11:30, preotii de la bisericile din Targu Neamt se vor intalni in fata policlinicii din oras, dupa care vor cobori spre Biserica "Adormirea Maicii Domnului“, unde se va face o slujba specifica praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim. "In cadrul acestei slujbe se va citi rugaciunea pentru pelerini si se va tine un cuvant de invatatura pentru a le explica credinciosilor insemnatatea acestui pelerinaj“, ne-a declarat pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Targu Neamt.

Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Roznov va incepe la ora 13:00, cand se va pleca de la Biserica "Sf. Ierarh Nicolae“ spre toate troitele din cele doua parohii din Roznov. "Sunt 24 de troite construite de credinciosii nostri pentru a arata jerfa lor fata de Mantuitorul Iisus Hristos si fata de Maica Domnului. Vom merge pana la Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Roznov. La fiecare troita vom rosti un icos si un condac din Acatistul invierii lui Lazar“, a spus pr. Vasile Toc, protoiereu al Protopopiatului Roznov.

In Protopopiatul Ceahlau, pelerinajul de Florii se va desfasura incepand cu ora 15:30, de la parohia Paraul Carjei si pana la parohia Madei. La aceasta manifestare deosebita vor participa 27 de preoti. "Speram sa ne ajute Dumnezeu sa putem desfasura acest pelerinaj in conditii bune. Vecernia si sfintirea ramurilor de salcie se va face la parohia Paraul Carjei, iar slujba Utreniei o vom savarsi la parohia Madei“, a declarat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlau.

Sursa: mmb.ro

.

09 Aprilie 2009

Vizualizari: 507

Voteaza:

Pelerinajul de Florii in Arhiepiscopia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE