Traditiile de Pasti, promovate la Iasi

Directia Judeteana pentru Tineret Iasi in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Scoala "Elena Cuza" din Iasi si Asociatia Mesterilor Populari din Moldova au organizat ieri Editia I a Concursului Judetean "Sarbatoarea Pastelui la romani". Evenimentul a avut loc la Scoala "Elena Cuza" din cartierul iesean Canta si au participat cate trei elevi din clasa a VIII-a, de la Scolile: "Elena Cuza", "Ion Creanga", "G. I. Bratianu", "Dimitrie Sturdza", Holboca, Letcani si "Al. I.

Cuza" din Podu Iloaiei.

Concurentii au asistat inainte de inceperea concursului la o demonstratie de pictat oua, realizata de dna Ana-Maria Zabava, mester popular, si la o demonstatie de pictura de icoane a dnei Valentina Acasandrei, creator popular iconar in cadrul Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova. Dupa sustinerea concursului propriu-zis, copiii au vizionat un film documentar avand ca tematica traditiile crestine pascale. In cadrul Concursului "Sarbatoarea Pastelui la romani", toti participantii au primit diplome, iar premiile au constat in materiale lucrate de mesterii populari, oale pictate, ceramica decorativa, papusi in costum popular, CD-uri cu activitati ale mesterilor populari, linguri sculptate si pictate, carti religioase, icoane, insigne, bratari. Premiul I a fost obtinut de elevii Scolii "Al. I. Cuza" din localitatea Podu Iloaiei, premiul al II-lea a fost acordat elevilor de la Scoala "Elena Cuza" Iasi, iar premiul al III-lea a mers la Scoala Holboca din jud. Iasi.

"Prin aceasta initiativa ne-am propus sa ajutam copiii ieseni sa cunoasca adevaratele traditii legate de sarbatoarea Sfintelor Pasti si sa-i motivam sa le promoveze, sa le pastreze nealterate", a declarat Radu Ursanu, director al Directiei Judetene pentru Tineret din Iasi.

Sursa: mmb.ro

.

11 Aprilie 2009

Vizualizari: 828

Voteaza:

Traditiile de Pasti, promovate la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE