Astazi, credinciosii craioveni isi sarbatoresc Ocrotitorul spiritual

 

Incepute ieri seara, prin oficierea slujbei Vecerniei, a Acatistului Sfantului Dimitrie si prin participarea la procesiunea cu Sfintele Moaste din Catedrala Mitropolitana, momentele liturgice dedicate Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, ocrotitorul orasului Craiova si al Catedralei Mitropolitane, continua si astazi, in ziua praznuirii Sfantului.

Astfel, de la ora 09.00, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova va fi oficiata slujba Sfintei Liturghii de catre IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, ierarhii Sinodului Mitropolitan (PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Irineu Slatineanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ramnicului), preoti si diaconi din cadrul Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei.


Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir s-a nascut si a trait in cetatea Tesalonic din nordul Greciei, pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) . Tatal sau a fost voievod si comandant al cetatii Tesalonic si era crestin, dar tinea in taina dreapta credinta, pentru marea prigoana ce era atunci asupra crestinilor.

Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu.

Pe cand era Sfantul Dimitrie in varsta de 20 de ani, a murit tatal lui, binecredinciosul voievod al Tesalonicului. Imparatul Maximilian, a chemat la el pe Dimitrie, fiul voievodului, pe care vazandu-l intelept si viteaz in razboaie, l-a facut voievod in locul tatalui sau; apoi Sfantul Dimitrie mergand in patria sa, Tesalonic, in loc sa prigoneasca pe crestini, cum ii poruncise Maximilian, a nceput inaintea tuturor a marturisi pe Hristos si a invata dreapta credinta, slavind pe Dumnezeu Cel in Treime inchinat si cinstit. Astfel, el s-a facut tesalonicenilor ca un alt Apostol Pavel, caci pe multi ii aducea la cunostinta adevarului, risipind inchinarea la idoli.

Iar imparatul Maximilian, intorcandu-se biruitor de la un mare razboi contra scitilor si a sarmatilor, a voit sa aduca jertfa de multumire necuratilor zei in Tesalonic. Cu acest prilej l-a chemat si pe Dimitrie sa jertfeasca zeilor inaintea tuturor. Atunci viteazul ostas al lui Hristos a inteles ca a sosit ceasul sa marturiseasca inaintea tiranului imparat credinta in adevaratul Dumnezeu. Auzind imparatul ca Sfantul Dimitrie, in loc sa-l laude pe el, a marturisit ca Hristos este adevaratul Dumnezeu, s-a maniat tare si l-a aruncat in temnita, spre judecata si osinda la moarte.

Intr-o zi imparatul facand mare spectacol in aer liber, dupa obiceiul romanilor, a pus pe un vestit luptator, anume Lie, sa se lupte cu crestinii pe un pod inalt si sa-i arunce jos in niste sulite cu varful in sus, spre veselia spectatorilor. In acest timp Sfantul Dimitrie era pazit in temnita din ordinul imparatului. Atunci un tanar crestin cu numele Nestor, ucenicul mucenicului, s-a aprins de ravna pentru Dumnezeu si nemaiputand sa rabde uciderea crestinilor, s-a dus in temnita la Sfantul Dimitrie si i-a spus: "Robule al lui Dumnezeu, mare nedreptate se face impotriva crestinilor, deci roaga-te pentru mine, ca vreau sa lupt cu Lie, si sa izbandesc sangele nevinovat al crestinilor". Sfantul Dimitrie fiind legat in lanturi, a binecuvantat pe Nestor si, insemnandu-l cu semnul Sfintei Cruci, i-a zis: "Du-te, frate, si te lupta cu Lie, ca si pe Lie il vei birui si pe Hristos iL vei marturisi!" Tanarul Nestor fiind intarit cu rugaciunea Sfantului Dimitrie si-a facut cruce si ducandu-se in acea priveliste a strigat: "Vreau sa lupt cu Lie!" Zadarnic incercau toti sa-l opreasca pe Nestor de la lupta cu Lie ca el striga in auzul tuturor: "Vino, Lie, sa te lupti cu mine!" Apoi incepand a se lupta cu el, a zis fericitul Nestor: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi".

Si indata, cu ajutorul rugaciunilor marelui mucenic, l-a aruncat pe Lie in sulite si l-a omorat. Atunci imparatul, maniindu-se a poruncit sa-i taie capul Sfantului Nestor, implinindu-se profetia dascalului sau Dimitrie. Apoi a trimis ostasiiin temnita sa-l ucida cu sulitele si pe Marele Mucenic Dimitrie. Vazand ca i-a sosit sfarsitul, Sfantul Dimitrie s-a inchinat si a multumit lui Dumnezeu pentru toate, apoi si-a ridicat mana dreapta in sus si a fost strapuns cu sulitele de ostasi in tot corpul, dandu-si sufletul cu pace in mainile lui Hristos pe care L-a marturisit. In clipa aceea un alt ucenic al sau a luat mantia si inelul Sfantului Dimitrie si inmuindu-le in sangele mucenicului, tamaduia cu ele pe multi bolnavi.

Ajungand imparat Sfantul Constantin cel Mare care a dat libertate tuturor crestinilor, s-a facut o mare biserica din lemn in Tesalonic, peste moastele Sfantului Dimitrie, unde alergau multi credinciosi orbi, schiopi, bolnavi de tot felul si cu rugaciunile sfantului se intorceau sanatosi la casele lor. Printre acestia a fost si un dregator imparatesc anume Leontie, care, venind la biserica Sfantului Dimitrie, s-a facut indata sanatos. Drept multumita, a inceput sa faca o biserica mare din piatra in locul bisericii mici din lemn, in cinstea Sfantului Marelui Mucenic Dimitrie.


Pe cand sapau temeliile bisericii, au descoperit si racla cu moastele Sfantului Dimitrie, din care izvora mir binemirositor cu care se ungeau cei suferinzi si se vindecau. Biserica facuta de Leontie a fost marita mai tarziu, ajungand cea mai mare si mai veche biserica din Tesalonic, care se pastreaza pana astazi. Tot Leontie, fiind iubitor de Dumnezeu, a facut o racla noua din argint si a asezat in ea moastele Sfantului Dimitrie, care se pastrau sub altarul marii biserici. Mormantul Sfantului Dimitrie se afla si astazi la biserica sa din Tesalonic unde merg zilnic credinciosii in pelerinaj si cer ajutorul lui.


Troparul Sfantului Dimitrie

Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci, precum mandria lui Lie ai surpat si la lupta indraznet pe Nestor l-ai facut, asa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeul roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

.

25 Octombrie 2006

Vizualizari: 1848

Voteaza:

Astazi, credinciosii craioveni isi sarbatoresc Ocrotitorul spiritual 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE