In fiecare an, la 15 august, biserica Maica Domnului-Dudu devine neincapatoare pentru numarul mare de credinciosi care vin la Sfanta Liturghie, de hramul acestui sfant lacas, in special pentru a se ruga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului.
Biserica din lemn la origine, reconstruita din piatra si apoi din caramida, Biserica Maica Domnului-Dudu, la cei peste 400 de ani ai sai, este unul dintre locasurile religioase insemnate ale Craiovei si a avut un important rol cultural si filantropic de-a lungul timpului. Numita si "Sfanta Biserica Maica Precesta" ori "Biserica de la Dudu, de aici, din Craiova", a fost zidita din piatra intre anii 1758 si 1760 de negustorul Hagi Gheorghe Ioan si de clucerul Constantin Fotescu. Biserica de zid a fost construita in stil brancovenesc, pe locul unei bisericute de lemn, in imediata apropiere a targului Craiovei, situat in Valceaua Elca. Ctitorii ei au inzestrat-o cu mosii - Maglavitu-Mehedinti, Maracinele-Dolj, podgorii de vii si multi robi tigani, moara la Jiu si mai multe pravalii in Craiova.
Biserica Maica Domnului-Dudu a avut si un insemnat rol cultural si filantropic
Biserica Maica Precista de la Dud a avut un insemnat rol cultural si filantropic, in 1792 punandu-se bazele uneia dintre cele mai mari fundatii din tara - "Asezamantul Maica Domnului Dudu", care de-a lungul existentei a desfasurat o vasta opera de caritate. O parte din veniturile ei au fost folosite de Primaria Craiova pentru lucrarile de modernizare a orasului: pavarea strazilor, alimentarea cu apa din sursa Gioroc, canalizarea orasului.
Biserica are hram dublu - Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Pantelimon -, iar in pronaosul ei se afla mormantul poetului Vasile Carlova
In 1841, din fondurile bisericii a fost ridicat primul spital de boli nervoase din tara - "Ospiciul Madona", care a functionat pana in 1919. Prin testament, cladirea a ramas cu destinatie de Scoala Normala - actualul Liceul Pedagogic din Craiova.
In 1889 din fondurile de la Maica Domnului-Dudu a fost infiintata Scoala profesionala pentru fetele orfane, cu profil de tesatorie, dotata cu razboaie de tesut automate elvetiene, care in 1913 a fost preluata de Ministerul de Razboi, in folosul armatei.
A sustinut spitalele de campanie de pe malul Dunarii si a ridicat Monumentul Eroilor de la 1877 - daramat de regimul comunist. Intre anii 1891-1901, biserica a construit un asezamant cu menirea de a gazdui gratuit orice calator, timp de trei zile - cladirea actualului Cazino Minerva. A intretinut la scolile Craiovei peste doua sute cincizeci de copii cu mentiunea "lipsiti de posibilitati materiale, dar cu minti sclipitoare" si a acordat burse copiilor merituosi.
In chiliile acestei biserici s-au pus bazele invatamantului in Craiova, cu profesori renumiti precum Stoica Capataneanu si Ioan Maiorescu, apoi a ridicat si intretinut Scoala Madona - ciclul primar si secundar - cladirea apartinand in prezent Muzeului de Istorie al Olteniei.
A participat alaturi de Primaria Craiovei la aductiunea apei de la Isvarna si la amenajarea Parcului "Bibescu", a intretinut sase biserici din Craiova, o biserica din Bucuresti, precum si Biserica Paraclis din Paris, a romanilor din diaspora, a infiintat si intretinut numerose ligi culturale.
Icoana zugravita de Luca Evanghelistul
"Icoana facatoare de minuni" aflata in Biserica Maica Domnului-Dudu este una din cele doua icoane zugravite chiar de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Biserica a fost refacuta in 1842 si apoi daramata in 1913. Constructia actuala a fost realizata dupa planurile arhitectilor Ion Trajanescu si Sterie Becu, intre 1929-1942. Ridicarea primei biserici pe acest loc de catre clucerul Chiriac Gaianul este legata de descoperirea miraculoasa a Icoanei Maicii Domnului - intr-un dud - "Icoana facatoare de minuni, odor nepretuit ce are aceasta Sfanta Biserica, care este una din doua sfinte icoane zugravite chiar de Sfantu Apostollu si Evanghelistu Luca, dovada fiind semnatura acestui Sfantu prin trei litere ce se explica Lucas Aret Iatros - L.A.I. " - 28 septembrie 1569.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.