Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care incepe la 1 septembrie. Sfanta Fecioara Maria a fost singurul copil al dreptilor Ioachim si Ana, care sunt sarbatoriti a doua zi dupa Nasterea Maicii Domnului, la 9 septembrie.
Nasterea Sfintei Fecioare este datata intre anii 19 si 22 inainte de Hristos, fiind rodul rugaciunii Sfintilor, Dreptilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana, care au fagaduit lui Dumnezeu ca daca vor avea un copil il vor inchina Lui. Aceasta sarbatoarea este praznuita in Rasarit din secolul al V-lea, iar in Occident a fost introdusa in secolul al VII-lea, in timpul Papei Serghie I, generalizarea ei avand loc insa mai tarziu, in secolul al IX-lea.
In calendarul popular sarbatoarea este numita Sfanta Maria Mica si marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna.
Doua dintre asezamintele monahale din Mitropolia Olteniei au hramul in aceasta zi: Manastirea Maglavit, acolo unde slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata de IPS Teofan Mitropolitul Olteniei si Manastirea Vodita, judetul Mehedinti, acolo unde va sluji la acest praznic PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.