Crucea s-a instrainat - Sfanta Cuvioasa Xenia


Crucea s-a instrainat (Sfanta Cuvioasa Xenia)

Marturisesc neputinta de a intelege, regretul de a fi fost tot timpul "altfel" si retinerea in analizarea relatiei om-om din si inspre sfera notiunii-notiunilor: Strain-straini; strainatate-strainatati. Nu-mi poate fi decat jena - si aceasta nu indiferenta de felul in care sunt lansate continuu acele productii folclorice care "canta" (pentru mine urla) dusmania fata de straini. Istoria si literatura ne sunt presarate de astfel de momente care nu au insemnat altceva decat cumplitele noastre stari de stagnare, regres.

Omul nu poate fi, nu are dreptul sa fie strain pentru OM. Strainatatea nu este ceea ce nu cunosti, este ceea ce nu vrei sa cunosti, sa vezi, sa intelegi.

Si totusi, strainatate exista, oameni straini exista, ca realitati ale unei alte perspective, cea a cresterii duhovnicesti.

Sfanta Xenia, praznuita la 24 ianuarie, este marturia vie a celor zise mai inainte. Ea, fecioara fiind, fuge din zorii nuntii, ctitoreste o sfanta manastire de fecioare si isi schimba numele din Evsevia in Xenia, care se traduce prin "Cea straina". Sfanta Xenia patrunde in calendar ca fiind acea stare de instrainare fata de pacat, fata de rau, fata de murdarie, fata de duplicitate, fata de cenusiu. In masura in care devii strain acestor realitati, te inalti in vecinatatea lui Dumnezeu; cu cat le imbratisezi mai mult, cobori si Dumnezeu iti devine un strain.

Indata, dupa plecarea Sfintei Xenia din lumea aceasta, in plina zi, pe cerul senin au rasarit stelele noptii formand un cerc cu o sfanta cruce in mijloc. Privind astazi steagul Uniunii europene iti este usor sa intelegi. Cercul a ramas, Crucea s-a instrainat.

Preot Sever Negrescu

.

23 Ianuarie 2009

Vizualizari: 588

Voteaza:

Crucea s-a instrainat - Sfanta Cuvioasa Xenia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE