Hram la Manastirea "Sfantul Ioan Botezatorul" - Camaraseasca din Judetul Gorj
In fiecare an la 29 august, Biserica noastra dreptmaritoare praznuieste "Taierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezatorul". La aceasta data Manastirea Camaraseasca isi serbeaza hramul.
Manastirea "Sf. Ioan Botezatorul - Camaraseasca" este asezata pe malul drept al raului Gilort, la nord-est de orasul Targu-Carbunesti.
"Cu ajutorul Sfintei si de viata facatoare Treimi, ziditu-s-a aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica unde se praznuieste hramul Sf. Ioan Botezatorul si al Sf. Mare Mucenic Dimitrie izvoratorul de Mir, din temelie s-a zidit cu toata cheltuiala si osanda dumnealui polcovnicul Mihai Coltescu cu sotia dumnealui, in zilele mariei sale Al. Ipsilanti voievod leat 1780 si s-au zugravit de fiul D-lui Mihalache Coltescu cu sotia lui Lucsa si maica lui Catrina C. si cumnata D-lui Ruxandra C. In zilele invatatului imparat Nicolae Pavlovic leat 1831, Matei Zugravu si Gheorghe Calfa zugrav. "
Biserica are forma de corabie cu zidul foarte gros, din caramida, avand clopotnita deasupra pronaosului, fiind o caracteristica a sfasitului de secol al XVII-lea. Pridvorul este sprijinit pe stalpi de piatra in stil brancovenesc, cu arcade in forma de semicerc.
Biserica este imprejmuita cu zid de aparare facut din piatra de rau. Ea a fost inzestrata de catre boier cu obiecte si carti de cult. De-a lungul vremurilor vitrege biserica a avut de suferit. In 1916 biserica a servit ca punct de observatie, iar in timpul retragerii armatei de la Jiu, a fost lovita de gloante.
A servit intotdeauna drept cetate de aparare contra cotropitorilor. Era aici un loc de refugiu al boierilor atunci cand ei erau atacati de turci si haiduci.
Ultima urmasa a ctitorului a fost Anica Coltescu, fiul ei Toma Camarasescu - om de mare cultura, prefect al Gorjului. In 1880 s-au facut reparatii la Biserica si a fost inzestrata cu obiecte de cult de mare valoare.
In 1920 marele istoric Nicolae Iorga a vizitat aceasta Biserica si a fost profund impresionat, apreciindu-i foarte mult tezaurul artistic si semnaland-o Comisiei Monumentelor Istorice, care o declara imediat monument istoric.
In 1928 fiicele lui Toma C. Ana si Nissa Camarasescu au constatat degradarea monumentului si au facut reparatii la acoperis si zidul de aparare.
Traditia spune ca din pronaos pornea un tunel subteran prin care in caz de pericol se putea ajunge pe malul drept al Gilortului. Acesta s-a surpat in anul 1946, dar urmele se mai vad si astazi.
O noua restaurare, facuta in perioada anilor 1967-1969 de catre preotul Solomon Motocu, a constatat in acoperirea bisericii cu tabla si repararea zidului inconjurator.
Dupa aceasta data biserica a ramas in parasire pana la 1 sept. 1994 cand cu incuviintarea Sf. Sinod si cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitul Nestor, Mitropolitul Olteniei s-a redeschis Manastirea Camaraseasca. Aici a fost amenajata o casa parohiala si se afla in stadiul inaintat de constructie moderna cladire care va avea 25 camere - chilii, ateliere, trapeza.
Binecuvantarea locului si stradania maicutelor vor face in scurta vreme ca Manastirea Camaraseasca sa devina un etalon al ortodoxismului in zona Gilortului.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.