Parintele arhimandrit Teofil Paraian la Craiova
Mitropolia Olteniei si Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Craiova invita credinciosii sa participe la cele trei conferinte pe care parintele arhimandrit Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii "Brancoveanu" din Sambata de Sus le sustine saptamana aceasta in Cetatea Banilor.
Astfel, astzi, 20 mai, de la ora 18.00, la Casa Studentilor din Craiova, parintele Teofil va sustine conferinta cu tema "Eu si Filocalia", joi, 22 mai, de la ora 11.00, la Teatrul Liric va sustine conferinta cu tema "Martorii Invierii Domnului", si, tot joi, de la ora 18, in sala mare a Teatrului National "Marin Sorescu" va vorbi despre "Disciplina Cuvantului" .
De asemenea, cu ocazia acestor conferinte va fi organizat un stand de carte religioasa cu vanzare, in care vor fi prezente si ultimele aparitii editoriale ale Editurii Mitropoliei Olteniei purtand semnatura parintelui arhimandrit Teofil Paraian.
In programul parintelui Teofil Paraian mai figureaza oficierea slujbei Sfintei Liturghii de praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, la Manastirea Maglavit (miercuri, 21 mai), iar joi, 22 mai, de la ora 07.00, savarsirea slujbei Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru". De asemenea, parintele Teofil va acorda un amplu interviu pentru postul de radio Logos al Mitropoliei Olteniei, vineri, 23 mai, de la ora 09.00.
Preot arhim. Teofil Paraian - repere biografice
Nascut la 3 martie 1929, intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, viitorul monah Teofil (Ioan dupa numele de botez), este primul din cei patru frati. Se naste fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca intre anii 1935 - 1940. Isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara intre 1942 - 1943, iar pana in 1948 urmeaza, tot la Timisoara, cursurile liceale intr-un liceu teoretic pentru vazatori. In aceasta perioada il cunoaste pe Parintele Arsenie Boca de la care deprinde rugaciunea mintii: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul", rugaciune pe care continua sa o exerseze inca inainte de a intra in monahism.
Preocuparea pentru viata religioasa si pentru aprofundarea cunostintelor teologice il determina sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu intre anii 1948 - 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotararea de a intra in obstea manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa patru luni este calugarit si primeste numele de Teofil (cuvant provenit din limba greaca: Teo + filos si care se traduce cu "iubitor de Dumnezeu") in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului. La 7 ani de la calugarie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983 (dupa 23 de ani de diaconie!) este hirotonit preot de IPS Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In 1986 este hirotesit protosinghel, iar in 1988 arhimandrit.
Din 1992 incepe sa raspunda invitatiilor din tara si participa in aproape toate orasele importante din Romania la conferinte duhovnicesti, de obicei in perioada Postului Mare sau in Postul Craciunului.
Parintele Teofil Paraian este un om al bucuriei, un om care si-a propus sa inmulteasca bucuria si credem ca a reusit cu prisosinta. Darul deosebit al Parintelui Teofil de-a vorbi si mai ales de-a aprofunda cuvintele Scripturii si in special ale Noului Testament, preocuparea pentru cartile fundamentale ale spiritualitatii ortodoxe, cum ar fi Patericul si Filocalia, dar si pentru textele liturgice cuprinse in cartile de slujba, il fac sa fie iubit si in acelasi timp sa fie un parinte duhovnicesc cu autoritate si discernamant.
Parintele Teofil in situatia sa de nevazator, dar stravazator cu duhul, ne provoaca pe noi toti sa ne asumam viata cu pace, cu bucurie, cu binecuvantare si cu constiinta ca Dumnezeu da omului atat cat poate duce, iar ce este mai presus de noi trebuie asumat intru rabdare.
Parintele Teofil Paraian ramane un om al credintei lucratoare prin iubire, un om al bucuriei si al nadejdii.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.