Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Nifon la Catedrala Mitropolitana din Craiova


Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Nifon la Catedrala Mitropolitana din Craiova

In fiecare an, in ziua de 11 august, Biserica Ortodoxa Romana savarseste pomenirea Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, si, pentru o vreme (in timpul domnitorului Radu cel Mare), Mitropolit al Tarii Romanesti, ale carui Sfinte Moaste sunt cinstite si inchinate in Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova. Anul acesta praznicul are o importanta aparte, deoarece, se implinesc 500 de ani de cand a fost chemat la Dumnezeu Sfantul Ierarh Nifon.

Duminica, 10 august 2008, incepand cu ora 17.00, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, IPS Parinte Mitropolit dr. Irineu Popa va savarsi slujba Vercerniei cu Litie si Priveghere, urmata de o procesiune cu Moastele Sfantului Nifon in jurul Catedralei, iar luni, 11 august, in ziua praznicului, Sfanta Liturghie prilejuita de pomenire a Sfantului Ierarh Nifon, va fi oficiata, incepand cu ora 09.

00, tot la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, de catre IPS Parinte Mitropolit dr. Irineu Popa, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Sfantul Nifon a fost chemat in Tara Romaneasca pentru organizarea bisericii in timpul domniei lui Radu cel Mare(1496 - 1508). In anul 1503 infiinteaza Episcopiile Ramnicului si Buzaului, dupa care se retrage la Sfantul Munte Athos unde moare in anul 1508. Moastele Sfantului sunt aduse in tara de domnitorul Neagoe Basarab, mana si capul acestuia fiind pastrate in biserica construita de domnitor la Curtea de Arges. Din porunca Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la 25 octombrie 1949, Sfintele Moaste sunt aduse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova unde se gasesc si astazi.

.

08 August 2008

Vizualizari: 409

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Nifon la Catedrala Mitropolitana din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE