Pelerinaj la Dervent


Mii de pelerini din intreaga tara s-au rugat, de Izvorul Tamaduirii, la Manastirea Dervent. La sfarsitul slujbei religioase, Inalt Prea Sfintitul Teodosie s-a rugat pentru sinistrati si a facut un apel credinciosilor prezenti de a-si ajuta semenii aflati in suferinta


La final, pelerinii au stat la masa, la o agapa crestina, pentru pregatirea careia s-au folosit tone de peste

 
Petrecand cateva ore in atmosfera de taina a Manastirii Dervent, fiecare credincios reuseste sa scape din vacarmul si goana continua pentru existenta unei lumi ce si-a pierdut adevaratele idealuri.

 
Iar cine paseste pragul acestui lacas de cult descopera trecutul crestin al poporului nostru si apartenenta sa la acesta. Intelege ca in viata nu totul consta in iuresul cotidian, in a-si bucura simturile si a se relaxa - din cand in cand - la iarba verde sau la restaurant. La Manastirea Dervent simti.

Si cand spunem simti, ne referim la adevarata simtire a Divinitatii. Aici iti bucuri sufletul si simti ca Dumnezeu exista si ca este alaturi de noi, in fiecare clipa a existentei noastre. Iar daca drumul spre Dervent - o adevarata calatorie spre noi insine, spre regasirea noastra - este facut in preziua sau chiar ziua Izvorului Tamadurii, atunci este cu atat mai inaltator momentul.

          
Inca de joi seara mii de pelerini din Constanta, Bucuresti, Prahova, Calarasi, Ialomita, Braila (ne-am orientat doar dupa numerele masinilor aflate in jurul manastirii, dar este posibil sa fi participat si credinciosi din alte judete ale tarii) au sosit in pelerinaj la Manastirea Dervent pentru a lua apa din izvorul tamaduitor aflat in apropiere.

          
Pelerinii au participat la sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, consemnata in calendarul crestin ortodox in ziua de vineri din Saptamana Luminata (prima saptamana de dupa Inviere). Aceasta zi este inchinata Maicii Domnului, cea prin care Mantuitorul Hristos a venit in lume si a daruit vindecare neamului omenesc. Sarbatoarea dateaza din prima jumatate a mileniului I si face referire la vindecarea unui orb care si-a recapatat vederea dupa ce glasul Maicii Domnului i-a spus imparatului Leon cel Mare sa il duca sa se spele cu apa dintr-un izvor din apropierea Constantinopolului. Pe acel loc Leon a zidit, ulterior, o biserica.

           
In Dobrogea si in tara este recunoscut ca izvor tamaduitor Izvorul de la Manastirea Dervent, despre care traditia spune ca a aparut la rugaciunea Sfantului Apostol Andrei, cel care, in drumurile sale, s-a oprit in locul din apropierea actualei manastiri pentru a-i invata cuvantul Evangheliei pe cei din zona. Dupa predica sa, a batut cu toiagul in pamant si indata a izvorat o apa limpede in care i-a botezat pe cei care au inteles cuvantul sau si au dorit sa primeasca botezul crestin. In decursul timpului, s-a pastrat vie amintirea acestui izvor si in fiecare an, chiar si in perioada comunista, pelerini din intreaga tara poposeau la acest izvor pentru a lua apa.

          
De curand, pentru a evita imbulzeala din ziua sarbatorii, parintele protosinghel Andrei Tudor, staret al Manastirii Dervent, a coordonat lucrarile de amenajare a unui paraclis chiar deasupra izvorului (amanunte pe www.dervent.ro).

          
De foarte mult timp, la miezul noptii, crestinii si preotii vin la izvorul tamaduitor de la Dervent si pe platoul din fata izvorului savarsesc Taina Sfantului Maslu. Si in acest an, incepand cu ora 0.00 a noptii de joi spre vineri, in imediata vecinatate a izvorului a avut loc Taina Sfantului Maslu. 

          
Ieri dimineata,  I.P.S. Sa Teodosie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie la Manastirea Dervent. Dupa Sfanta Liturghie, soborul, impreuna cu credinciosii au pornit in procesiune spre izvor, locul unde a avut loc slujba de sfintire a agheasmei mici.

           
Desi programata pentru ora 9.00, slujba a inceput la ora 7.00, deoarece la sfarsit Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie a plecat spre Ostrov, judetul Tulcea, pentru a duce ajutoare si mangaiere sinistratilor.

          
Inainte de plecare, el s-a rugat pentru sinistrati si a facut un apel catre credinciosii prezenti sa fie alaturi de semenii lor aflati in suferinta.

          
Pelerinii care au petrecut noaptea dinaintea marii sarbatori la manastire au fost adapostiti in spatiile de cazare existente, iar cei care nu au mai avut loc au petrecut noaptea in biserica, rugandu-se.

          
Ieri, dupa slujba, toti cei prezenti au fost invitati la o agapa crestineasca, la o masa de pe care nu au lipsit ouale rosii, cozonacul, borsul de peste, pestele prajit sau pregatit chiftelute. Tone de peste au fost folosite pentru aceasta masa, dar la o asa sarbatoare mare se impunea o pregatire pe masura.

Maria IONESCU

.

01 Mai 2006

Vizualizari: 1584

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE