Biserica Ortodoxa Romana sfinteste Marele Mir pentru a douazecisiuna oara

In primele trei zile din Saptamana Sfintelor Patimiri ale Mantuitorului nostru Iisus Hristos (29-31 martie 2010), la Manastirea Antim din Bucuresti va avea loc prepararea Marelui Mir, care va fi sfintit in timpul Sfintei Liturghii oficiata in Catedrala patriarhala de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in Joia Mare (1 aprilie 2010).

Sfintirea Marelui Mir reprezinta manifestarea vizibila a sinodalitatii unei Biserici Autocefale Ortodoxe si responsabilitatea ei pastorala deplina.

Marele Mir se pregateste si se sfinteste in momentul in care cantitatea de mir existenta se apropie de epuizare in functie de cerintele lucrarii pastoral-misionare a Bisericii. Marele Mir se prepara din urmatoarele ingrediente: ulei de masline de cea mai buna calitate, vin alb si multe mirodenii si aromate care simbolizeaza darurile Duhului Sfant. Dupa sfintire Marele Mir se numeste SFANTUL SI MARELE MIR. El va fi folosit pentru Taina Mirungerii (dupa Botez), sfintirea, resfintirea bisericilor si sfintirea Antimiselor.

Pentru prepararea Marelui Mir de anul acesta, uleiul de masline a fost oferit in dar de catre Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei si Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de catre Arhiepiscopia Tomisului. Cele cincisprezece plante aromate si cea mai mare parte din cele treizeci de uleiuri esentiale necesare au fost procurate din strainatate, respectiv din Egipt, Iordania, Siria, Franta, Bulgaria, Spania si de la Ierusalim, cu sprijinul financiar al eparhiilor ortodoxe romane din tara si strainatate. Celelalte uleiuri esentiale au fost daruite Patriarhiei Romane de Parintele arhimandrit prof. dr. QAIS SADIQ din Patriarhia Antiohiei, care a studiat teologia in Romania si viziteaza periodic credinciosii ortodocsi arabi din tara noastra.

Datorita importantei pe care Sfantul si Marele Mir o are in Biserica si in viata credinciosilor, acesta se pastreaza la loc de cinste in Sfantul Altar si se foloseste, cu toata evlavia cuvenita, doar atunci cand este cazul.

Dupa sfintirea Marelui Mir de anul acesta, fiecare eparhie din cuprinsul Patriarhiei Romane va primi o cantitate de cinci litri de Sfant si Mare Mir intr-o amfora de inox, confectionata special in Grecia. O parte din aceasta cantitate se va pastra la fiecare Catedrala eparhiala pentru sfintirea Antimiselor, tarnosirea si resfintirea bisericilor, iar alta parte va fi distribuita parohiilor din eparhie pentru savarsirea Tainei Mirungerii.

Pentru prima data Biserica Ortodoxa Romana a sfintit Marele Mir in Joia Mare (25 martie) din anul 1882. Sfintirea s-a facut de catre Mitropolitul primat Calinic Miclescu si ierarhii Sfantului Sinod la Sfanta Liturghie oficiata in Catedrala mitropolitana din Bucuresti, cu trei ani inainte de recunoasterea de catre Patriarhia Ecumenica a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885).

Dupa ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie (1925), Marele Mir a fost sfintit pentru prima oara de patriarhul Miron Cristea si membrii Sfantului Sinod la 1 aprilie 1926. Pana in prezent, in Biserica Ortodoxa Romana, Marele Mir a fost sfintit de 20 de ori (1882, 1894, 1906, 1921, 1936, 1934, 1942, 1950, 1955, 1958, 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1996, 2002, 2007).

Sfintirea Marelui Mir de anul acesta, pentru a douzecisiuna oara in Biserica Ortodoxa Romana, se inscrie in seria manifestarilor din 2010, proclamat de catre Sfantul Sinod ca Anul omagial al Crezului ortodox si al Autocefaliei romanesti.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

24 Martie 2010

Vizualizari: 426

Voteaza:

Biserica Ortodoxa Romana sfinteste Marele Mir pentru a douazecisiuna oara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE