Bisericile din intreaga lume se roaga pentru unitatea crestina

 

Bisericile din intreaga lume se roaga pentru unitatea crestina - Comunicat de presa

 

Bisericile crestine din intreaga lume organizeaza in a treia saptamana a lunii ianuarie a fiecarui an (18 - 25 ianuarie) seri de rugaciune pentru unitatea crestina. Tema de anul acesta a Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este inspirata de cuvantul Sfantului Apostol Pavel: "Temelia este Hristos" (I Cor. 3, 1-23).

 

La serile de rugaciune ecumenica organizate in Bucuresti participa conducatorii Bisericilor crestine din Bucuresti, profesori de teologie, studenti si credinciosi de diferite confesiuni, precum si reprezentanti ai Corpului diplomatic.

 

In fiecare zi din saptamana 18-25 ianuarie 2008, incepand cu ora 17.

00, se oficiaza slujbe ecumenice dupa urmatorul program:

 

1. Vineri, 18 ianuarie, la Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Iosif" (Str. General Berthelot nr. 19),

2. Sambata, 19 ianuarie, la Bisericile Evanghelice de Confesiune Augustana si Sinodo-Prezbiteriana (Str. Luterana nr. 2),

3. Duminica, 20 ianuarie, fiecare Biserica va face rugaciuni pentru unitatea crestinilor in cursul slujbelor duminicale obisnuite,

4. Luni, 21 ianuarie, la Biserica Reformata (Biserica Calvineum, Str. Luterana nr. 13 bis),

5. Marti, 22 ianuarie la Biserica Catolica de Rit Bizantin (Greco-Catolica) (Str. Sirenelor nr. 39),

6. Miercuri, 23 ianuarie, la Biserica Anglicana (Str. Pictor Arthur Verona nr. 2),

7. Joi, 24 ianuarie, la Biserica Armeana (Bd. Carol I nr. 43),

8. Vineri, 25 ianuarie, la Catedrala Patriarhala.

 

Mesajul Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor - 2008

 

Iubiti frati si surori in Hristos Iisus, Domnul nostru,

Cu mare bucurie duhovniceasca, ne adresam tuturor crestinilor din Romania, la acest nou inceput de an, cand, conform unei traditii statornicite de 15 ani, ne rugam impreuna in Bisericile noastre, in timpul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, calauziti fiind, in acest an, de cuvintele Sfantului Apostol Pavel adresate Tesalonicenilor, "Rugati-va neincetat" (I Tes. 5,17).

 

Acest indemn la rugaciune ne este propus spre meditatie, in anul in care se implinesc 100 de ani de la initierea Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, ca mod de apropiere intre crestini, potrivit rugaciunii Domnului nostru Iisus Hristos "ca toti sa fie una" (Ioan 17,21), tocmai pentru a sublinia necesitatea rugaciunii staruitoare, cu timp si fara timp, in vederea implinirii voii lui Dumnezeu si ca semn vazut al iubirii la care ne cheama Hristos: "Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii"(Ioan 13,35).

 

Miscarea de refacere a unitatii crestinilor din secolul XX a ajutat Bisericile sa-si depaseasca propria provincialitate, sa gandeasca frateste, nu una impotriva celeilalte, ci una impreuna cu celelalte, nu in duh polemic, ci irenic. Astfel Bisericile au ajuns sa inteleaga chemarea lui Hristos la iubire si unitate, sa lege mai bine textul Evangheliei de contextual lumii in care ele marturisesc Evanghelia iubirii lui Hristos pentru mantuirea oamenilor.

 

Daca unitatea in univers este din ce in ce mai evidenta, cu atat mai mult chemarea Mantuitorului Hristos pentru unitatea Bisericii Lui trebuie sa devina pentru noi o chemare misionara si mantuitoare.

 

"Rugaciunea este lucrarea credintei, aratarea celor nadajduite, iubirea realizata, miscarea ingereasca, puterea celor fara trupuri, descoperirea inimii, nadejdea mantuirii, semnul sfintirii, devenirea sfinteniei, cunoasterea lui Dumnezeu, unirea Duhului Sfant, bucuria lui Iisus, veselia sufletului, mila lui Dumnezeu, semnul impacarii, pecetea lui Hristos" (Sf. Grigorie Sinaitul).

 

Sa rugam, asadar, pe Preasfanta Treime, in al carei har am fost botezati, sa ne intareasca spre rugaciune neincetata pentru ca unitatea crestinilor sa fie un aluat care dospeste intreaga framantatura a vietii spirituale, spre slava Sa si a noastra mantuire.

 

+D A N I E L

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

16 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1439

Voteaza:

Bisericile din intreaga lume se roaga pentru unitatea crestina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE