Clopote noi pentru Catedrala Patriarhala din Capitala


Clopote noi pentru Catedrala Patriarhala din Capitala

 

Cele patru noi clopote pentru Catedrala Patriarhala din Bucuresti vor sosi in Bucuresti in dimineata zilei de sambata, 27 septembrie 2008, urmand ca in decurs de cateva zile sa fie instalate in clopotnita ridicata de Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu, in anul 1698, la rasarit de altarul Catedralei.

 

Turnarea celor patru clopote ce le vor inlocui pe cele vechi, deteriorate, din clopotnita de pe Dealul Patriarhiei, a inceput, cu aprobarea si binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in luna iulie a acestui an. Delegatia trimisa de Preafericirea Sa la Innsbruck (Austria), pentru a binecuvanta turnarea clopotelor a fost formata din: Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Parinte dr. Gheorghe Ispas, Consilier Patriarhal la Sectorul "Catedrala Mantuirii Neamului" si Parinte conf. dr.

Daniel Benga, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" a Universitatii din Bucuresti. Delegatia a fost insotita de domnul inginer Corneliu Revencu, directorul S.C. APEL INDUSTRIES S.R.L. Arad, reprezentantul firmei Grassmayr pentru Romania, care se va ocupa de montarea si armonizarea clopotelor.

Clopotele turnate au urmatoarele caracteristici tehnico-muzicale: 1. do# (reb1), 1.850 kg; 2. re# (mib1), 1.390 kg; 3. fa# (solb1), 745 kg; 4. la# (sib1), 380 kg. Nu a fost schimbat clopotul mare de 9 tone, turnat la Budapesta, in 1888, acordat pe nota DO#, cu care vor trebui sa intre in armonie cele patru clopote. Pentru acest clopot a fost schimbat sistemul de actionare cu unul nou, foarte performant. Clopotele construite la fabrica din Innsbruck sunt intalnite in peste 100 de tari ale lumii si sunt facute dintr-un aliaj de bronz, cupru si staniu, incalzit si turnat la o temperatura de 1150 de grade.


Fabrica din Innsbruck a fost construita in anul 1599 si este una dintre cele mai vechi din Europa. Clopotele construie aici sunt armonizate in gama dupa un secret pastrat de 14 generatii de familia Grassmayr. Functionarea clopotelor care vor fi asezate pe Dealul Patriarhiei va fi supravegheata de un computer cu receptor GPS pentru a da o precizie atomica ceasului si programarii actionarii clopotelor.

.

24 Septembrie 2008

Vizualizari: 413

Voteaza:

Clopote noi pentru Catedrala Patriarhala din Capitala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE